Нова вълна от COVID-19 изглежда се задава в Европа с

...
Нова вълна от COVID-19 изглежда се задава в Европа с
Коментари Харесай

Нова COVID вълна се задава в Европа

Нова вълна от COVID-19 наподобява се задава в Европа с настъпването на по-хладно време, като специалисти по публично опазване на здравето предизвестяват, че умората от имунизациите и объркването по отношение на типовете налични ваксини евентуално ще лимитират приема на бустерни дози, предава Ройтерс.
Подвариантите BA.4/5 на Омикрон, които преобладаваха това лято, към момента са причина за множеството инфекции, само че по-новите подварианти на Омикрон набират мощ. Стотици нови форми на Омикрон се наблюдават от учени, оповестиха тази седмица представители на Световната здравна организация (СЗО).
Данните на СЗО, оповестени късно в сряда, демонстрират, че случаите в Европейския съюз (ЕС) са достигнали 1,5 милиона предходната седмица, което е с 8% повече от миналата седмица, макар забележителния спад в тестванията. В международен мащаб броят на случаите продължава да понижава.
Броят на приетите в болница в доста страни от Европейски Съюз, както и във Англия, се е нараснал през последните седмици.
Миналата седмица постъпванията в болница с COVID-19 със признаци са скочили с близо 32% в Италия, до момента в който настанените в интензивни отделения са се нараснали с към 21% по отношение на миналата седмица, съгласно данни, събрани от самостоятелната научна фондация Gimbe.
През същата седмица хоспитализациите с COVID-19 във Англия са се нараснали с 45% по отношение на седмицата по-рано.
Адаптираните към Омикрон ваксини бяха пуснати в Европа от септември, като сега има два препарата, ориентирани към подвариантите BA.1, както и подвариантите BA.4/5, дружно със съществуващите ваксини от първо потомство. Във Англия единствено имунизациите, дейни против BA.1, са получили зелена светлина.
Европейски и английски чиновници утвърдиха най-новите бустери единствено за определени групи хора, в това число възрастни хора и хора с компрометирана имунна система.
Желанието за още един бустер, който може да бъде четвърти или пети за някои хора, понижава.
" За тези, които може би са по-малко загрижени за риска от заболяване, чувството, че всичко е свършило, съчетано с неналичието на огромна рекламна акция, евентуално ще понижи имунизацията ", сподели Мартин Маккий, професор по европейско публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.
" Друг фактор, който внася комплициране е, че много огромна част от популацията може също да е прекарало COVID-19 през последните месеци ", сподели Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския лицей в Лондон.
Някои може неправилно да считат, че като са минали цялостен имунизационен курс и по-късно са се разболели от COVID-19, значи, че ще останат ваксинирани, добави тя.
От 5 септември, когато стартира стартирането на новите ваксини в Европейския съюз, към 40 милиона дози ваксини, създадени от Pfizer-BioNTech и Moderna, са доставени на държавите-членки, съгласно данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC).
Въпреки това седмично в Европейски Съюз са поставяни единствено сред 1 и 1,4 милиона дози през септември, спрямо 6-10 милиона на седмица през по-ранни интервали, демонстрират данните на ECDC.
Може би най-голямо съмнение за имунизация провокира чувството, че пандемията е завършила, което основава подправено възприятие за сигурност.
" Вероятно има известно блаженство в това, че животът наподобява се е върнал към естественото - най-малко във връзка с COVID-19 и хората в този момент имат други финансови и свързани с войната терзания ", сподели Адам Фин, ръководител на ETAGE, експертна група, съветваща СЗО по отношение на предотвратими с ваксини болести в Европа.
Междувременно английски чиновници предходната седмица предизвестиха, че възобновената циркулация на грип и възраждането на COVID-19 може да усили натиска върху към този момент претрупаната Национална здравна работа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР