Нова ваксина срещу малария, разработена от Оксфордския университет и Серумния

...
Нова ваксина срещу малария, разработена от Оксфордския университет и Серумния
Коментари Харесай

Проучване на британски учени показа, че нова ваксина срещу малария е много ефективна при малки деца

Нова ваксина против малария, създадена от Оксфордския университет и Серумния институт на Индия, е до 78% ефикасна при най-малките деца, сочи изследване на английски учени, представено от Ройтерс и ДПА.

Световната здравна организация (СЗО) предложи предходната година потреблението на имунизацията R21/Matrix-M.

Новите данни от фаза 3 на изпитване при африкански деца удостоверяват, че имунизацията е ефикасна и безвредна.

Изследователите са имунизирали повече от 4800 дребни деца в границите на изследването в Буркина Фасо, Кения, Мали и Танзания и са открили междинна успеваемост от 78% във възрастовата група от пет до 17 месеца през първата година.

Експертите настояват, че до момента никоя друга ваксина против малария не е отчела повече от 55% успеваемост в същата възрастова група.

Според заключенията, оповестени в сп " Лансет ", бустерната доза на една година резервира положителната резултатност през идващите шест до 12 месеца.

Общата резултатност е била сред 68% и 75% при деца на възраст от пет до 36 месеца.

Досега са създадени 25 милиона дози, които са готови за въвеждане от Серумния институт на Индия през идващите три до четири месеца.

Значително нараснал имунен отговор към имунизацията и малко по-висока резултатност са следени при деца на възраст от пет до 17 месеца спрямо деца на възраст от 18 до 36 месеца. Това поддържа плануваното въвеждане на имунизацията в началото от петмесечна възраст при африканските деца.

Тази и още една ваксина неотдавна получиха и приключиха предварителната подготовка на СЗО и първичното им внедряване стартира при започване на тази година. Втората ваксина беше пусната в Камерун при започване на януари и е създадена от фармацевтичната компания " Джи Ес Кей " (GSK).

Професор Ейдриън Хил, теоретичен началник на изследването на ваксина R21/Matrix-M фаза 3, сподели: „ Потвърдената висока резултатност на тази нова ваксина в полевите изпитвания е доста окуражаващо и подхожда на високата резултатност и отличната продължителност, следени в по-краткото четиригодишно изпитване във фаза 2б. “

Ваксината е евтина и коства сред 2,00 и 4,00 щатски $ за доза.

Маларията е най-честата причина за гибел при дребните деца в Африка, като всяка година умират 600 000 души. Най-малко 28 страни в Африка възнамеряват да вкарат предложената от СЗО ваксина против малария като част от националните си имунизационни стратегии, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР