Нова твЩе оцелее ли музея на Апостола?Догодина може и да

...
Нова твЩе оцелее ли музея на Апостола?Догодина може и да
Коментари Харесай

Архитект: Догодина може и да няма къща на Левски

Нова тв

Ще оцелее ли музея на Апостола?

Догодина може и да нямаме къща на Левски. Предупреждението е на архитекти. А къщата е музеят на Васил Левски в село Батулци. Причината е ремонтът, който се прави.

На полусрутената българска светиня се натъкна инцидентно преминаващ фотограф.

Турски документи от преди 6 века за пръв път означават съществуването на село Батулци. Не надалеч от Ловеч, в миналото селото било на кръстопът - сред София, Пловдив и крайдунавските градове. От тогавашния живот в Батулци, през днешния ден не е останало доста. 

Една от полусрутените къщи в края на селото е друга. В нея през 1871 година Васил Левски основава един от революционните ни комитети.

„ Първото печатно издания на „ История славянобългарска ”се съхраняваше тук, както и кореспонденцията на Левски, писма до революционния комитет ", описа Горин Горанов. 

Като всяка сходна българска реликва, къщата била превърната в музей, с организатор, експонати и доста гости. Допреди 15 години, когато вратата хлопва. Експонатите изчезват, а къщата потъва в съсипия.

Преди 4 години е инициирана подписка за ремонта на къщата и Министерството на културата отпуска 24 000 лв..

„ Цели детайли са сменени или липсват. Рогатките са сменени с елементарни мартаци. А бяха красиви, извити. Плочите са укрепвани с пирони. Челната дъска и черната хартия - ковани са с пирони и кабърчета ”, демонстрира Горин Горинов.

„ Тези неща, които ги виждате, може да ги сложите на една кръчма в Банско, само че не може да се постави на монумент на културата! Такова знамение в същото време няма! Челната дъска се появява доста по-късно като детайл на архитектурата ”, разяснява проектант Миломир Богданов.

Архитект Богданов е правосъден специалист. Той изясни, че при ремонта на такива обекти всички детайли би трябвало да бъдат достоверни, а стадиите - следени от архитекти, художници или реставратори, профилирани в тази област. Служителят на компанията, спечелила публичната поръчка, оповестена от община Ябланица, Ивайло Нинов сподели, че никой не го е уведомил, че в къщата има проблем. 

Фирмата, спечелила публичната поръчка за ремонта, е от Мездра. Техен представител съобщи, че никой не им е споделил, че има проблеми.

Кметът на Ябланица Иван Цаков отхвърли да обясни за какво планът наподобява по този начин. Отказа и да изясни за какво в Батулци не е идвала комисия, която да утвърди ремонта след приключването му, както излиза наяве от протокол на Министерство на културата. 

" След тези сигнали виждаме, че всъщносот положението е доста неприятно. Комисията ще дефинира освен параметрите на положението и какво би трябвало да се направи като консервация и реституция, но и по какъв начин са разходвани парите ", съобщи министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата е разпоредило, че кметът на Ябланица би трябвало да свика такава комисия още пред май. Цаков ще бъде глобен с глоба до 2 000 лева

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР