Нова твБолните в труднодостъпни планински села са десеткиПроблем с доставката

...
Нова твБолните в труднодостъпни планински села са десеткиПроблем с доставката
Коментари Харесай

Вече месеци наред липсва договор за нови високопроходими линейки

Нова тв

Болните в труднодостъпни планински села са десетки

Проблем с доставката на високопроходими коли за спешна помощ за Спешна помощ. След като публичната поръчка предходната година се провали -  досега не е извършен сполучлив търг.

След серия от кавги с обжалване на публичната поръчка, в края на предишното лято здравните управляващи договориха доставката на 280 нови коли за спешна помощ за Спешната помощ. До момента са доставени една десета от тях. Необходимите 120-те високопроходими реанимобила, обаче, към момента не могат да бъдат контрактувани, защото липсва компания, която да желае да ги доставя.

Десетки заболели в труднодостъпни планински села. Това е всекидневието на лекар Стефан Чепенков и сътрудниците му от центъра за Спешна помощ в Кюстендил. „ Много мъчно се работи. Върви се пешком по 40 минути, не може колата да стигне до там. Трябва да бъде 4х4, би трябвало да бъде по-нова кола. И цялата тази инсталация – остава там, в случай че вземем да я носим – не можем. Ако сме двама мъже – лека и водач – добре, само че в случай че е жена, по какъв начин ще стане? ”, разяснява доктор Чепенков от ЦСМП – Кюстендил.



Подобна е обстановката и в Кърджали. Още преди години ви разказахме по какъв начин здравна сестра върви километри през двуметрови преспи, с цел да сложи инжекция на болно бебе. В региона единствената високопроходима кола за спешна помощ е остарял автомобил – подаяние от швейцарската войска. В София и региона за няколко милиона души има общо 8 високопроходими коли за спешна помощ.

„ За терени като Стара планина, където нашият филиал в Своге обслужва, за филиалите ни в Драгоман, в Пирдоп – също е належащо коли с висока проходимост съвсем за всеки адрес ”, разяснява Радослав Георгиев, началник на автобазата на ЦСМП – София-град. 

80% от наличните коли за спешна помощ – високопроходими и елементарни, пък би трябвало незабавно да бъдат сменени. На фона на недостигащите незабавни медици, с тези коли за спешна помощ би трябвало да се покриват към 13 000 сигнала на месец – в това число и подправените. Например, до момента в който преди седмици възрастен мъж умря пред пета градска болница, в същия миг незабавните екипи са помагали на 13-годишна родилка и са били извикани да вадят кърлежи и… въшки.

„ Средният пробег на колите е към 350 000 километра и не по-малко от 10 години като възраст. Медицинското съоръжение също е остаряло ”, уточни още Георгиев.

От последните месеци Спешната помощ в София към този момент разполага с 8 нови коли за спешна помощ, 14 са разпределени из страната. Тепърва би трябвало да бъдат доставени още 258. „ Автомобилите са чисто нови, апаратурата е чисти нова ”, сподели Радослав Георгиев.

Все още не е ясно, обаче, за какво автомобилните компании не желаят да доставят високопроходими коли за спешна помощ. „ Не сме получавали сигнали за проблеми с техническото задание. Ще подготвим ново техническо задание и в най-кратки периоди ще бъде оповестена нова социална поръчка ”, разяснява Мария Иванова.

Това ни дадоха отговор от здравното министерство преди 9 месеца. Сега в писмо ни обясниха, че изготвят нови механически спецификации, а публичната поръчка към момента не е извършена.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР