Нова тв Близо 20 000 деца в 44 държави по света

...
Нова тв
Близо 20 000 деца в 44 държави по света
Коментари Харесай

Българското училище в Оксфорд ще почете Деня на българската азбука

 Нова тв Близо 20 000 деца в 44 страни по света учат български език в неделни учебни заведения. Макар надалеч от България за тях Деня на българската писменост - 24 май, също е огромен празник. 

Българското неделно учебно заведение " Слово “ в Оксфорд към този момент шеста година образова деца на сънародници, като броят им непрестанно пораства. Налага се тази година да открият и негов филиал в близко градче, осведоми Нова. Директорът му Валентина Александрова споделя, че през последните години в Англия има взрив на искащи да учат български и се усилват децата от смесени бракове, които се нуждаят от повече поддръжка при асимилиране на езика. 

Майката на Доро доста добре знае какъв брой е мъчно да поддържаш жив езика на своите родители надалеч от вкъщи. Виктория Кесеруан е от българо-ливански генезис. Тя е парамедик, чийто наследник учи в българско учебно заведение. 

След месеци на онлайн образование поради пандемията през днешния ден класните стаи в образователното заведение в Оксфорд още веднъж са цялостни и децата са щастливи да честват дружно 24 май. Пеят песни, рецитират стихове и вършат бисквити с българските букви. 

Някои от учениците към този момент чакат с неспокойствие лятната си почивка в България, когато ще могат да упражнят наученото по български език с баба и дядо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР