Нова тв Това, което обществото чака, е да се каже дали

...
Нова тв
Това, което обществото чака, е да се каже дали
Коментари Харесай

Кантарджиев: Смъртта на жената няма общо с ваксината

 Нова тв " Това, което обществото чака, е да се каже дали има причинно-следствена връзка сред имунизацията и умрялата 57-годишна жена. Говорих с патоанатома доцент Кимонов в Пловдив, който е направил аутопсията. Когато са пристъпили към този случай, те са взели материали за проучване дали дамата е изкарала ковид. Няма антитела. Направен е и PCR тест. Тя не е била болна от ковид. Установено и, че тя е имала съдова болест, задръстване на кръвоносните съдове - тук-там до 100 %, има и данни за прекаран преди години инфаркт, сърцето е много повредено. Засега моето мнение и мнението на сътрудниците е, че гибелта няма общо с имунизацията. Направена е и консултация с австрийски сътрудници ". Това съобщи пред Нова телевизия Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка против ковид.

Преди да се възобнови имунизацията с " Астра Зенека " обаче се изчаква писменото мнение на европейския регулатор, добави той. " Информирал съм и шефа на Европейската организация по медикаментите. Изчакваме, с цел да има доказателство, че няма никаква връзка и хората да бъдат спокойни ", съобщи ръководителят на Националния имунизационен щаб и шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

" Няма проблем да се усили имунният отговор ", сподели Тодор Кантарджиев на въпрос дали може да е рисково да се имунизират към този момент изкарали ковид. " Винаги сме казвали, че човек, прекарал болестта, би трябвало да изчака три месеца, с цел да се възвърне имунната му система. Аз персонално считам, че прекарването на болестта е основаването на най-трайния и изчерпателен имунитет ", изясни професор Кантарджиев.

" Тази заран у нас пристигна пратка с 21 060 дози от имунизацията на " Пфайзер ", има още две доставки до края на месеца. Този петък се чакат 33 600 дози от " Модерна ", а през идната седмица - още 51 060. Очакват се и още доставки от Оксфордската ваксина - на " Астра Зенека ". 480 000 дози е общото количество ваксини, които България ще получи за месеца. " При 350 000 дози, сложени общо досега, това количество съизмеримо е много по-голямо и към този момент наваксваме ", сподели Тодор Кантарджиев.

По тематиката с утвърдената от Европейски Съюз ваксина на " Янсен ", която е еднодозова, Богдан Кирилов съобщи: " От логистична позиция ще бъде извънредно елементарно. Имаме декларирани 2 милиона дози от нея. Очакваме удостоверение от Европейската комисия и от производителя за периода на доставки. Още нямаме информация дали това ще се случи в края на март или през април На въпрос дали следва нов локдаун в България, Тодор Кандарджиев не даде безапелационен отговор, само че сподели, че здравният министър ще разгласи решението на постоянния брифинг в четвъртък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР