Нова точкова система ще оценява хората с увреждания. От нея

...
Нова точкова система ще оценява хората с увреждания. От нея
Коментари Харесай

Как ще се определя кои хора с увреждания имат нужда от помощи?

Нова точкова система ще прави оценка хората с увреждания. От нея ще зависи на какви помощи от страната имат право те. За оценката ще отговавя профилиран отдел на Агенцията за обществено подкрепяне. Ще се събира информация за индивида с увреждания, при потребност ще го посещават в дома му.

Бояна има 100% ТЕЛК. Ако тази система влезе в действие обаче, тя ще получи 0 точки на избрани въпроси, а общият им общ брой ще бъде сред 120 и 130 от оптимални 204. Това би ѝ давало право на асистенстка грижа до 84 часа месечно, т.е. сред 2 и 3 часа на ден. По думите на нейната майка Валентина Христова, момичето в реалност се нуждае от непрекъснато наличие на възрастен човек.

"В по-голямата си част пробата е безусловно необективен. Начинът, по който са заложени въпросите, водят до отговори, които не дават реалистична визия за положението на индивида ", означи пред Bulgaria ON AIR Валентина.

С точки ще се правят оценка и проблеми, свързани с това до каква степен индивидът може самичък да се къпе, да се храни и да пазари за всекидневието си. На оценка ще предстои и ориентацията му – да вземем за пример за време – по кое време е ден, нощ, както и способността му да помни – в границите на деня и минали събития.

Майката на Бояна разяснява още, че от Националната гражданска самодейност "Системата ни убива ", до дни ще излязат с оферти, които съгласно тях, ще бъдат по-добри от тези, обсъждани сега.

Срокът за публично разискване на новия план е до 23 март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР