Нова терапия, заместваща ваксините срещу COVID-19 при възрастни и тежко

...
Нова терапия, заместваща ваксините срещу COVID-19 при възрастни и тежко
Коментари Харесай

Нова терапия замества ваксините за възрастни и болни, спасява и при силно заразния омикрон

Нова терапия, заместваща имунизациите против COVID-19 при възрастни и тежко заболели, избавя и от мощно заразния подвариант на омикрон.
Подвариантът ВА.5, който бе разгласен от Световната здравна организация като “будещ безпокойство”, към този момент настава в цяла Европа и броя на инфектираните пораства всеки ден (виж графиката по какъв начин се развива вирусът през лятото). У нас ВА.5 пристигна на 29 юни. Шест от случаите бяха регистрирани в София, а 1 в Кюстендил.
Терапията от моноклонални антитела е измислена и подобаваща за уязвими пациенти, които не могат да получат оптимална отбрана само посредством имунизация против COVID-19. Чрез медикаментите под формата на инжекции с моноклонални антитела хората, които имунизациите не съумяват да предпазят, си построяват краткотраен имунитет против вируса.
Терапията се ползва още в първите 10 дни на болестта и е изключително подобаваща за хора над 65-годишна възраст и при тези с съпътстващи болести. Освен това понижава вероятността от хоспитализация с към 70%, настояват експерти.
Моноклоналните антитела защищават от Коронавирус с огромен триумф хора, които страдат от тежки болести, така наречен имунокомпрометирани хора. Те основават изкуствена имунна отбрана на пациентите. В Европейски Съюз броят на уязвимите доближава към три милиона. Последни проучвания демонстрират, че медикаментите с моноклонални антитела понижават риска от развиване на знаменателен COVID-19 със 77% в първичния разбор и с 83% в шестмесечен порядък. Същевременно не са регистрирани случаи на тежко заболяване или гибел, породени от вируса.
Най-застрашени от новия подвариант на омикрон BA.5, който се популяризира все по-бързо, още веднъж са хората над 65 година, тези с отслабена имунна система и хронично болните, споделят експертите.
“Хората, които следя, го прекарват леко. Но би трябвало да има едно “ако” при хора със съпътстващи заболявания”, предизвести и математикът проф. Огнян Кунчев пред Нова тв.
Трябва да помогнем на хронично болните, на хората с отслабена имунна система в продължаващата обстановка с Коронавирус. Те се нуждаят от особено отношение, разгласи директорката на организацията за отбрана на раковоболни в Обединеното кралство Джема Питърс. Тя взе участие в конференция за потребността от отбрана против Коронавирус на лица с отслабена имунна система, проведена от “АстраЗенека”. 83% от хората, заболели от рак на кръвта във Англия, не престават да съблюдават ограниченията против COVID-19, а 1/3 от тях не напущат дома си, в случай че нямат записан час при лекар, описа Питърс. Тези хора се усещат забравени от управляващите, а пациентите с рак на кръвта са огромен % от групата на имунокомпрометираните.
Според Питърс е належащо да се притегли вниманието на управляващите в Европа и да се изготви общ проект за ефикасна отбрана на тези лица.
ЕС би трябвало да обезпечи на всеки пациент вярно лекуване против COVID-19, което включва разнообразни лекарства, а освен предварителна защита посредством ваксини, изиска Якуб Дворжачек, здравният зам.-министър на Чехия, която пое председателството на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли.
Той разгласи, че в границите на тяхното председателство опазването на хората от COVID-19 през есента ще бъде от първостепенно значение. Най-голямото затруднение сега е по какъв начин да балансираме сред естествения живот и опазването на уязвимите. От една страна, би трябвало да се приспособяваме към този нов свят, от друга - да осигурим достъп до съответно лекуване при нужда, продължи Дворжачек.
Ваксините против COVID-19 върнаха, доколкото е допустимо, естествения живот. Но не направиха същото за хората с отслабена или изчезнала имунна отбрана, разяснява началникът на отдел “Ваксини и инфекциозни болести” в “АстраЗенека” Хуго Гомес де Силва. Това се отнася за едвам 2% от популацията на света. Но те съставляват
40% от пациентите, сложени на командно дишане, макар приключен курс на имунизация.
Гомес обясни, тези хора са подложени и на непрекъсната изолираност от заобикалящия ги свят, в това число и от фамилиите си, с цел да бъдат защитени, което неизбежно се отразява на психическото им положение и на качеството им на живот, сподели още той.
Проблемите се ускоряват от обстоятелството, че броят на инфектираните пораства в цяла Европа. В България се усилва съвсем двойно всяка седмица. 2271 са те в последната работна седмица, или с 832-ма повече от предходните пет дни от 20 до 24 юни, когато новите случаи бяха 1439.
Вариантът е 30 пъти по-заразен от първопоявилия се през 2020 година, изясни съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев. Макар да е доста по-заразен, вирусът протича релативно леко, настояват специалистите.
Подвариантът BA.5 обаче заобикаля имунната отбрана на организма даже на хора, които към този момент са преболедували омикрон. Изцяло имунизирани също не са предпазени от заразяване. Така доста могат да се трансфорат в разпространители на вируса. Хората, които са преболедували омикрон, хващат Коронавирус втори и трети път. Тоест преболедуването не дава толкоз добра отбрана против наново заразяване, изясни специалистът по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев пред “24 часа”. Според него вирусът в топлото време е много по-активен. При към 4,5% от пациентите се следи дълъг Коронавирус, изясни Илиев.
Моноклоналните антитела блокират вируса към клетките. Моноклоналните антитела са белтъци, основани в лабораторни условия, които имитират способността на имунната система да пребори ковид. Те се сливат с протеиновия шип и по този метод блокират свързването на вируса към човешките кафези. Лечението с моноклонални антитела разрешава да се понижи фрапантно вероятността от приемане в болница.
Лекарствата от моноклонални антитела се ползват на рискови пациенти до седмия ден от първите признаци и са подобаващи за лица със сърдечносъдови болести, диабет, бъбречни и белодробни болести.
С 50 до 89% понижава рискът от хоспитализация и гибел, както и нуждата от включване на О2.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР