Нова терапия за лечение на злокачествени заболявания на кръвта се

...
Нова терапия за лечение на злокачествени заболявания на кръвта се
Коментари Харесай

Здравната каса вече плаща за лекарство срещу остра лимфобластна левкемия

Нова терапия за лекуване на злокачествени болести на кръвта се поема от Здравната каса, стана ясно на полемика за актуалните достижения в лекуването на левкемията и бързият достъп на пациентите до животоспасяващо лекуване, съобщи БНР.

Здравната каса към този момент заплаща един от най-модерните и широкоизползвани лекарства за лекуване при рак на кръвта - съответно за остра лимфобластна левкемия. Терапията до неотдавна не се заплащаше и се изписваше с извънредно усложнена процедура, уточни проф. Добрин Константинов, основен координатор на Експертния съвет по детска хематология.

„ Това улеснява ориста на всички. Нямате визия какво беше да се изпише лекарство, което е от така наречен неразрешени медикаменти. А всички се нуждаят от него. Семействата отиваха да подават документи, позволение от ИАЛ (Изпълнителна организация по лекарствата) би трябвало да има… Чрез този ход ние към този момент ще получаваме непосредствено реимбурсиране то касата “, сподели той.

Проф. Жанет Грудева, шеф на клиниката хематология от УБ „ Свети Георги “ в Пловдив изясни по какъв начин работи медикаментът.

„ Целта е възобновяване на естественото кръвотворене посредством унищожаването на тези кафези. Намалява равнището на аспарагина, значим за клетъчния цикъл на левкемичните кафези. Те не могат да си го синтезират сами и в случай че го няма в околната среда вследствие на действието на този медикамент, това е една от предпоставките за заличаване на левкемичните кафези “.

Благодарение на напредъка на медицината в последните десетилетия над 80 на 100 от заболелите деца с остра лимфобластна левкемия имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на изцеление.

„ 60 години след първите опити с химиотерапия има теоретична и действителна опция 90% от пациентите да бъдат излекувани “, сподели проф. Добрин Константинов.

Острата лимфобластна левкемия се среща при децата сред 0 и 14 години, пикът е от 1 - до 9 годишна възраст, след това може да се появи при хора над 65 години. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР