Нова суперлига с 24 клуба, която има за цел да

...
Нова суперлига с 24 клуба, която има за цел да
Коментари Харесай

В Африка ще сформират Суперлига

Нова суперлига с 24 клуба, която има за цел да революционизира африканския футбол и да се трансформира в най-комерсиалния шампионат, ще бъде стартирана от президента на Африканската футболна конфедерация Патрис Мотсепе.

Суперлигата ще предложи награден фонд от 100 милиона $, което е над пет пъти повече от настоящата Шампионска лига на Африка, стана ясно на конгреса на централата, което се организира в Аруша, Танзания. Всеки клуб в първия сезон на континенталния шампионат ще получи 2,5 милиона $ първоначално, с цел да подкрепи финансирането на подготовката и присъединяване си. Турнирът е плануван да стартира през 2023 година и има поддръжката на ФИФА, за разлика от проваления клубен план на Суперлигата в Европа предходната година.

Мотсепе не посочи от кое място ще дойдат парите за финансиране на новата лига на Африка, защото CAF изпитва финансови усложнения, само че увери, че има огромни вложители, подготвени да поддържат плана. Според счетоводните данни на Африканската футболна конфедерация чистата загуба на централата е 44,6 милиона $ през 2020-21 година, а някои скорошни медийни отчети даже настояват, че африканската футболна организация в действителност е банкрутирала малко повече от година след президентството на южноафриканския милиардер, написа АП.

„ Ние имаме вяра, че можем да променим лицето на африканския футбол “, сподели Мотсепе пред делегатите на конгреса. На събранието участва и президентът на ФИФА Джани Инфантино, който Мотсепе назова „ африкански брат, основан в Европа. “ Той добави, че всички 54 страни-членки на КАФ ще гласоподават за Инфантино на президентските избори на ФИФА през идната година в Руанда.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР