Нова Студена война ли ще ни докарат все по-заплетените отношения

...
Нова Студена война ли ще ни докарат все по-заплетените отношения
Коментари Харесай

„Студена война 2.0“: САЩ и Русия тръгват по нов път в епохата на Байдън

Нова Студена война ли ще ни докарат все по-заплетените връзки сред Запада и Русия? Според някои наблюдаващи напрежението сред новия американски президент Джо Байдън и дългогодишния собственик на Кремъл Владимир Путин ще докара точно до ново делене на света на геополитически блокове.

Днес Желязна завеса няма, само че пък не липсват фронтове на конфликт сред Москва и Вашингтон – на полето на политическата изразителност, в енергетиката, във военната сфера и в опитите за разширение на сферите на въздействие.

През последните повече от 10 година – най-малко от войната в Грузия насам, Русия укрепва позициите си в своята „ близка чужбина “, а възходът на националистически и популистки партии в Европейски Съюз ѝ даде спомагателни съдружници макар острото наказание в Брюксел на украинския спор. Какво се трансформира с идването на Байдън, който съобщи курс на връщане на Съединени американски щати на интернационалната сцена?

Професор Нинке де Деухд, която учи политиката на някогашните руски републики счита, че сегашната обстановка не може да бъде дефинирана елементарно: „ Отношенията сред Америка и Русия се разпадат, все пак не считам, че стигнат степента на Студента война. “

Затова и тя употребява различен термин – „ Студена война 2.0 “.

Накъде ще тръгне Русия

Прецедент за руско-американските връзки беше позитивният отговор на Байдън на въпроса счита ли Путин за палач. Остро звучат и думите на американския президент „ бъдете готови за нашия отговор “. Така Байдън се изрази по тематиката за съветското вмешателство в изборите и непосредствено заплаши Кремъл.

В дипломацията тактиката на Байдън се назовава демарш – изява на мощно неодобрение по отношение на политически сътрудник, само че без предприемане на съответни дейности. Засега.

Спонтанен отговор или премислена тактичност бяха думите на Джо Байдън? Според професор Де Деухд, желанията на Байдън нямат значение. Това, което е значимо, е по какъв начин Путин ще схване тези думи и каква ще бъде реакцията на Кремъл.

На фона на рушащите се американско-руски връзки връзката сред Москва и Пекин се затопля. Близкото съдействие сред Русия и Китай е подтикнато освен от по-суровата външна политика на Байдън, а и от общите ползи на източните сили. Антиамериканската изразителност на Китай и Русия е главната база на тяхното съдействие. Източните страни одобряват западните софтуерни и стопански постижения, само че отхвърлят американския напън за демократизация.

Общите енергийни планове и военното съдействие също способстват за стоплянето на техните връзки. Русия и Китай намекнаха за евентуални взаимни дейности на въоръжените си сили, като дружно те превъзхождат американската войска по бройка в съответствие две към едно.

Междувременно, Русия усили експорта на горива към Китай, като по този начин двете страни още веднъж се разграничиха от Запада и алармираха своите все по-близки връзки. Това идва на фона на несигурното бъдеще на ориентирани към Европа енергийни планове като " Северен поток 2 " и продължението на " Турски поток ".

Основната роля, която Русия заема в енергетиката на Китай, демонстрира, че двете сили са готови за продължително рушащи се връзки с Америка.

Този подтекст е необходим, с цел да разберем за какво една думичка, произнесена от Байдън, провокира подобен политически скандал.

Г-7 и сложната тематика за Крим

В същия ден, в който Байдън дефинира Путин като палач, страните от Г-7 осъдиха съветската окупация на Крим и настояха Русия да съблюдава правата на индивида. Това бе сторено във връзка 7-годишния празник от анексията на полуострова.

„ Това единствено ще способства за патовата обстановка “, разяснява професор Де Деухд.

Промяната в отношението към Москва след рокадата в Белия дом е забележима. Именно заради анексирането на Украйна, Групата на осемте се трансформира в Групата на седемте като отстрани Русия (по времето на Барак Обама – б.р.), само че през 2019 година администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп поддържа завръщането на Русия и подновяването на Г-8.

С външната политика на Байдън в този момент това наподобява съвсем невероятно.

Украйна е единствено една част от пъзела на възходящото напрежение сред Русия и Америка. Освен скъпа геополитически, някогашната руска република е терен за идеологическия конфликт на Запада с Изтока.

Студена война – 2.0 или не, всички тези събития са ясна индикация за едно: нежните връзки сред двете суперсили навлизат в нов стадий.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР