Нова страница в отношенията между Гърция и Турция. Това стана

...
Нова страница в отношенията между Гърция и Турция. Това стана
Коментари Харесай

„Искаме да превърнем Егейско море в море на мира“: Нова страница в отношенията между Гърция и Турция

Нова страница в връзките сред Гърция и Турция. Това стана ясно от изказванията на двете страни след историческата аудиенция на турския президент в Атина.

Снимка: bTV


Реджеп Ердоган дойде в имението " Максимус " при невиждани ограничения за сигурност. Повече от час и половина продължи срещата сред него и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

 

Срещата на турския президент с гръцкия министър председател е при изключителни ограничения за сигурност

 

Лидерите на двете страни обсъждаха тематики, свързани с двустранното съдействие. Подписаха се 15 съглашения за съдействие с акцент стопанска система, туризъм и миграция. 

„ Изключително значимо е, че през последните месеци двете страни вървим по спокоен път. Гърция и Турция, Турция и Гърция би трябвало да живеят спокойно. Трябва да се изговорят разликите, които са известни, и да се разискват, и да се търсят решения “, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

„ Искаме да превърнем Егейско море в море на мира и съдействието. Както Турция, по този начин и Гърция, желаеме да дадем образец на целия свят с взаимните стъпки, които ще предприемем. Казвам го намерено - няма проблем сред нас, който да не може да бъде позволен “, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент беседва и с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Историческата аудиенция е продължение на диалозите от Вилнюс и Ню Йорк, на които дипломатическите връзки сред двете страни започнаха да се затоплят след редица остри мнения сред Гърция и Турция през последните години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР