Нова страна беше обхваната от протести срещу неограничените доставки на

...
Нова страна беше обхваната от протести срещу неограничените доставки на
Коментари Харесай

Украинското зърно накара Румъния да страда

Нова страна беше обхваната от митинги против неограничените доставки на украинско зърно. Този път румънските фермери се разпалиха и излязоха на улицата. Под лозунгите " Не убивайте бизнеса ни! " и „ Спрете генетично модифицираните зърна от Украйна! “ румънците хвърлят страната си в политическа рецесия. Как се случи това?

Румънските фермери заплашват да стартират общонационална стачка от 7 юни, в случай че управляващите не забранят вноса на зърно от Украйна. Местният Алианс за земеделие и коопериране (АЗК) съобщи, че евтиното зърно от прилежащата страна е нарушило салдото на селскостопанския пазар " в ущърб на румънските фермери " - и доста от тях ще бъдат принудени да затворят предприятията си тази година заради високите разноски. В същото време АЗК означи, че фермерите са недоволни от „ обидните суми, предоставени от Европейската комисия за покриване на загубите им “. Брюксел предлага обезщетение от 10 млн. евро, а фермерите желаеха към 200 млн. евро.

„ Цените паднаха от 370 евро за звук пшеница през ноември до 240 евро в този момент. У доста фермери в Румъния са се натрупали ресурси от зърно. Украинските фермери създават артикули с инсектициди и пестициди, които не са позволени в Румъния. Има и случаи на артикули с ГМО, неразрешено в Европейски Съюз “, написа изданието “Икономедия ” от Букурещ.

Румънското национално радио по-рано посочи, че украинските зърна, които наводниха локалния пазар, постоянно се продават със 70% по-евтино от румънските. Ако през 2018-2020 година Румъния въобще не е внасяла пшеница от Украйна, то единствено през предходната година е внесла 570 хиляди тона. И в този момент АЗК упорства за възбрана освен на вноса, само че и просто на преноса на украинско зърно - за интервала от 15 юни до 15 март идната година.

Румънският президент Клаус Йоханис сподели, че управляващите в действителност са позволили неточности и прикани държавното управление незабавно да откри " най-хубавите способи " за решение на казуса. „ Не мога да се съгласяпомощта ни за Украйна да се обръща против румънските фермери “, призна президентът. Президентът в Румъния обаче е по-скоро алегорична фигура, същинската власт е на кабинета.

Татяна Биткова, старши откривател в отдела за Европа и Америка в ИМЕМО на РАН, експерт в Румъния, отбелязва, че ръководителят на държавното управление, либералът Николае Чука, е заел доста странна позиция - той споделя, че не може да оцени мащаба на казуса.

„ По-рано тази седмица Чука всъщност призна, че е комплициран. Според него държавното управление не е следило трафика на украинско зърно, тъй че той няма точни данни по този въпрос. Поради тази причина губернаторите на провинциите също не схващат доста добре по какъв начин по този начин зърното от Украйна има толкоз мощно въздействие върху вътрешните цени, върху ползите на фермерите. Като цяло това е необичайно, тъй като преди година, малко след началото на СВО, Европейският съюз отстрани митата върху вноса на украинско зърно. Известно е, че в следствие това зърно доста поевтиня и селяните в Румъния, както и в други прилежащи страни, в този момент страдат “, напомни специалистът.

Според Биткова апели за незабавни дейности има освен от АЗК, само че и от други авторитетни бизнес организации. „ Казват, че хиляди тонове украинска пшеница към този момент са насъбрани в румънските хранилища и няма къде да се пласира. Половината от украинския експорт на зърно в действителност минава през Румъния, по река Дунав. Така че и пристанищата по реката са претъпкани, автомагистралите са цялостни с тирове с украински номера. Днес един от водачите на профсъюза на дамите бизнесмени се оплака: „ Нямаме неприязън към украинците, само че не убивайте нашия бизнес! “, споделя експертът.

Според нея в Румъния има традиция на синдикални митинги, само че в този случай въпреки всичко няма да се стигне до тях. „ Сигурна съм, че Европейската комисия ще откри спомагателни пари за румънските фермери. Това е геополитически въпрос. Накрая всички ще се успокоят “, сподели Биткова.

Поведението на Чука наподобява изключително необичайно, в случай че си спомним, че в края на предходната седмица фермери към този момент стачкуваха в Букурещ и други градове на страната, както и на граничните пунктове. В румънската столица се организира проява пред представителството на Европейската комисия. Демонстрантите държаха транспаранти: „ Спрете ГМО-зърното от Украйна! ”, „ Коридорите на солидарността са източници на накърнимост! ”. Според уредниците в митингите са взели участие към 7000 души.

„ Имаме разнообразни индустриални разноски “, оплака се един от протестиращите на един от граничните пунктове. „ Ние следваме стандартите, с цел да предложим чисти артикули на потребителя. Това не се случва със зърнени култури, импортирани отвън Европейски Съюз, които са генетично модифицирани, освободени от фитосанитарен надзор и от мита ”.

„ Транзитът на зърно не е контролиран, няма правила за следене на артикули, които идват от Украйна, с дестинация в трети страни “, сподели Алина Крецу, шеф на Румънската асоциация на производителите на царевица. Според нея това ще докара до " банкрут на доста фермери и други хора, заети в хранително-вкусовия бранш ".

Миналата година Букурещ опрости вноса на украински селскостопански артикули. Така украинските зърна бяха освободени от заплащане на мита и даже от нуждата да показват хигиеничен и ветеринарен документ. В резултат на това украинските артикули се внасят свободно в Румъния и се продават в страната на дъмпингови цени.

„ В Украйна има доста зърно, тъй че се пръсна на всички места, където може. Днес всички хранилища в Румъния са цялостни с него. За съпоставяне: предходната година Румъния е внесла половин милион тона, а Полша три пъти повече - 1,6 милиона тона. Сега никой не знае какво да вършат с него ”, разкрива икономистът Иван Лизан. “Зърното към този момент е отчасти развалено, станало е некачествено - има останки от пестициди, гъбички, плесен. За да го пренесат в Западна Европа, в този момент би трябвало някой да го купи. Или частни животновъди, или самата Европейска комисия “, добавя той.

В същото време селскостопанският пазар на Европейския съюз не е единен, прецизира икономистът. „ Появи се спор на ползи, в това число от момента, в който беше подписано съглашението за европейското асоцииране с Киев. Производителите от Западна Европа, профилирани в отглеждането на животни, печелят от украинските фуражи, тъй като са евтини. Украйна обичайно отглежда огромни количества царевица, която в този момент отива в Испания и Холандия. А ползата на фермерите в Полша, Румъния или Унгария е цените да се повишат или най-малко да се стабилизират. В същото време брюкселската администрация не може просто да пренебрегне ползите на Централна Европа, тъй като рано или късно това ще им попречи да вземат някое значимо решение с консенсус. Поляците и унгарците от време на време практикуват сходни пазарлъци с Европейската комисия. Европейската администрация бави решаването на този проблем през последната година, само че през днешния ден търпението на Букурещ и Варшава наподобява съвсем се изчерпа.

Животновъдите в Западна Европа печелят, а загубите на фермерите в Централна Европа се предлага да се компенсират от бюджета на Европейската комисия, която също се дърпа, споделя Лизан. „ В Полша този въпрос се разви през годината от стопански във вътрешнополитически, защото скоро има парламентарни избори. Варшава, с помощта на специфичните си връзки с Киев, някак си реши този проблем с него. Зеленски дойде, беседва с Дуда и те взеха решение да спрат доставките, като се изключи преноса. Букурещ няма такова въздействие върху Киев. Съответно, в случай че нищо не се промени, тогава румънските фермери ще би трябвало да блокират основните автомагистрали или контролно-пропускателните пунктове по границите “, изяснява специалистът.

Главният прокурор на Полша Збигнев Зьобро разгласи в четвъртък началото на огромно следствие на излъган импорт на украинско зърно, което се продава на занижени цени. Според длъжностното лице украинската машинация със зърно е сериозна и „ заплашва полския суверенитет и полската хранителна сигурност “.

Министерството на земеделието и районното развиване на Словакия забрани в четвъртък преработката и продажбата на зърно от Украйна, намиращо се в републиката. Забраната важи и за към този момент приготвеното от него брашно. Ръководителят на Министерството на земеделието Самуел Вълчан осведоми, че лабораторните проучвания са удостоверили нараснало наличие на останки от пестициди в партида пшеница от Украйна.

Ситуацията беше прегледана в петък от министрите на земеделието на Вишеградската група (Словакия, Чехия, Полша и Унгария), България и Румъния. Тези страни се застъпиха за основаването на обединен европейски механизъм за закупуване на украинско зърно и въвеждането на митнически квоти за селскостопански артикули от Украйна в Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР