Нова соларна централа с мощност 100 MW ще бъде изградена

...
Нова соларна централа с мощност 100 MW ще бъде изградена
Коментари Харесай

Нов соларен парк за 100 млн. евро ще бъде изграден край Мъглиж

Нова слънчева централа с мощ 100 MW ще бъде построена в землището на гр. Мъглиж, област Стара Загора. Инвеститор в плана е „ Белозем солар парк 2 “, в която равноправни сътрудници са „ Ес Солар “ и „ Сизиджи “, чиито притежатели са мажоритарните акционери в „ Еврохолд “. Инвестицията се планува да доближи близо 100 млн. евро.

Същите вложители към този момент построиха една от най-големите фотоволтаични централи в България - ФЕЦ „ Верила “ (123 MW), в землището на с. Крайници, Дупница.

С новия слънчев парк „ Електрохолд “, която също е благосъстоятелност на „ Еврохолд “, ще усили потенциала си за зелена електрическа енергия.

ФЕЦ „ Мъглиж “ ще бъде ситуирана на повърхност от 1270 дка. Имотите, върху които ще се осъществя планът, са били необработваеми земи от 8-ма до 10-та категория преди смяна в предназначението им, изясняват от компанията. Очаква се строителството да стартира в края на годината и да завърши в средата на идната.

Към момента планът е получил всички разрешителни за създаване, в това число и по екологичното законодателство.

Първоначалните проекти на вложителя се трансформират поради открита колония на европейски лалугер на част от терените, предопределени за създаване на фотоволтаичната електроцентрала. Наличието на лалугери прави мястото значимо хранително местообитание на предпазените в Закона за биологично многообразие скален орел, царски орел, белоопашат мишелов и ловджийски сокол.

Поради тази причина, сега краткотрайно са прекратени всевъзможни подготвителни действия по реализацията на плана. Разработва се специфична стратегия за запазване на местообитанието на лалугерите взаимно с водещи учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) на Българска академия на науките.
Как наподобява най-големият слънчев парк в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР