Нова схема за извличане на лична информация са измислили телефонните

...
Нова схема за извличане на лична информация са измислили телефонните
Коментари Харесай

Важно! Много внимавайте, ако от скрит номер ви съобщят, че печелите кашон със спагети

Нова скица за добиване на персонална информация са измислили телефонните измамници. Те позвъняват от прикрит номер под предлог, че сте спечелили кашон със спагети от лотария в магазин. За да получите премията си би трябвало да им предоставите прецизен адрес, три имена и ЕГН, оповестява Българска национална телевизия.
Сдобивайки се с тази информация, след няколко дни измамниците стартират да звънят от името на полицията, само че към този момент разполагайки с достоверна информация за индивида, на който звънят. По този метод по-лесно вкарват в подвеждане жертвите си.

От полицията молят да не се дават персонални данни на неоторизираните да събират такава информация лица.

Междувременно от полицията в Сливен също предизвестяват жителите да не се доверяват на съмнителни телефонни позвънявания, изключително на самотноживеещи лица със стационарни телефони. Апелът към тях е незабавно да се свързват с околните си, защото схемата е „ оказване на подпомагане на полицейски чиновници при задържането на телефонни измамници, посредством даването на наличните парични суми и скъпи движимости, които след това да бъдат върнати”. По тази скица се получава телефонно позвъняване от мъж, който се показва за шеф в престъпния отдел на полицията. Разговорът стартира с въпроси от мнимия служител на реда дали лицето е получавало неотдавна позвъняване с една от схемите за измина и изяснява, че разполагат с информация и лист с възрастни хора, набелязани от измамниците, които следва да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата би трябвало да оказват помощ на полицията, защото в региона са ситуирани полицейски чиновници, ангажирани в профилирана интервенция за задържането на нарушителите.

В хода на диалога „ мнимият полицейски шеф” декларира на жертвата, че е належащо без терзание да даде наличните парични средства или скъпите движимости (в множеството случаи се желае същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), твърдейки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и скъпи движимости ще им бъдат върнати. Мнимият полицейски началник желае от възрастния човек да даде номера на мобилния си телефон, с цел да бъде в непрекъсната връзка с него, до момента в който на стационарния е ангажиран от измамниците.

И с цел да бъде всичко по-достоверно директно след спиране на телефонната връзка жертвата още веднъж получава телефонно позвъняване от чужд, който употребява една от типичен схеми за реализиране на телефонни измами или заплашва по най-брутален метод жертвата със разпра, в случай че не извърши изискванията.

Възможно е схемата да бъде изменена, само че настояването на пари и полезности остава.

По време на телефонната машинация жертвата е държана непрестанно на телефона, като не ѝ се дава опция да се свърже със свои родственици и да им заяви за казуса. Възможно е да се изиска да бъдат изтегли пари от банков клон.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР