Нова схема с данъчни измами за милиони. Прокуратурата разкри, че

...
Нова схема с данъчни измами за милиони. Прокуратурата разкри, че
Коментари Харесай

Данъчни измами за милиони: Как през кухи фирми са търгувани луксозни коли , без да се плаща ДДС?

Нова скица с данъчни измами за милиони. Прокуратурата разкри, че през кухи компании се търгували скъпи коли, с цел да не се заплаща Данък добавена стойност.

„ Схемата работи както всекидневно работят в този тип схеми за данъчни измами. Касае се за огромна скица за импорт на стотици първокласни коли от страни членки на Европейския съюз за интервал към една година. Тези коли се внасят у нас посредством комерсиално сдружение, което е фективно няма действителната активност. Собственост е на подставени лица. Това сдружение на собствен ред фективно продава автомобила на други още такива сдружения като се получава мрежа от фиктивно основани сдружения, до момента в който автомобилът стигне до действителния снабдител на тези артикули “, сподели в предаването „ Тази заран “ зам.-градският прокурор на София Чавдар Пастованов. 

„ Потребителите заплащат Данък добавена стойност 20% от цената на сумата, за която купуват автомобила. Документално това Данък добавена стойност се води платено по веригата до сдружението вносител, което обаче се оказва кухо и действително няма активи с които да обезпечи задължението си да начисли и внесе ДДС-то и в действителност Националната организация по приходите не съумява да го събере, защото няма активи които да бъдат обезпечени “, уточни той. 

„ Генерираният оборот от тези продажби за интервал от близо една година е към 30 милиона лева Респективно вредата за държавния бюджет под формата на пропусната изгода е към 6 милиона лева, които пари са платени от купувачите на колите, само че вместо в държавния бюджет, са отишли неизвестно къде. Нашата цел е да установим кои хора стоят зад тази скица и да съберем доказателства с цел да може да им повдигнем обвиняване “, сподели зам.-градският прокурор.

По думите му първият позитивен резултат от взаимната активност на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите преустановяването действието на тази скица. 

Той уточни, че подставените лица нямат субективно отношение на към активността на тези компании. „ Това са просто едни лица, които си дават персоналните данни и самоличността, с цел да стават притежатели на десетки компании и оттова нататък те не се интересуват от активността и защо се употребяват тези компании “, уточни Чавдар Пастованов.

По думите му ще бъдат разследвани хората, които стоят в основата на схемата. Максималната присъда, която могат да получат е 8 години затвор и конфискация на имуществото. Той уточни, че подставените лицата биват стимулирани с дребни парични суми.
  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР