Нова серия от критики срещу управлението на страната, корупцията, сринатото

...
Нова серия от критики срещу управлението на страната, корупцията, сринатото
Коментари Харесай

Радев с нови критики: България прилича на строителна площадка. Крайно време е да включим прожекторите

Нова серия от рецензии против ръководството на страната, корупцията, сринатото доверие в правосъдната система и западащото равнище на образованието отправи президентът Румен Радев по време на лекция пред студенти от УНСС.

Лайтмотив на изявлението му стана популярната имитация на Гьоте " Светлина, повече светлина ", която президентът цитира на немски.

„ В момента България наподобява на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, тъй като е мрачно. Едни хора строят автомагистрали, а след тях остават дупки, тъй като е мрачно. Крайно време е да включим прожекторите , да осветлим процесите в България, да има бистрота на благосъстоятелност, на управнически решения , съобщи Радев. Прокуратурата и съдът имат финален късмет да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона без значение дали са от ръководещите, опозицията или от личните им магистратски редици, каза той.

Според него главните цели на страната са да изкореним бедността, да овладеем демографската злополука, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български жители от чужбина, да станем богата страна. Но не по-малко значим е механизмът, по който ще бъде реализирана тя: с резистентен стопански напредък, с възходящ дял на нововъведенията и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността.

Радев добави, че искрено желае България да има мощен и сполучлив парламент, само че по думите му, когато има чести и от време на време безредни законодателни промени, това води до непредвидимост и неустойчивост на правовия ред, и надлежно въздейства отрицателно и на бизнес средата.

Президентът обрисува следната картина за корупция по високите етажи: 

Едни и същи компании печелят публични поръчки. От 10 компании най-после остава една. Фирми с неразбираема благосъстоятелност и капитали изкупуват енергопреносната мрежа. Това разкрива неспособността на страната да отбрани публичния интерес.

„ Когато приказваме за стопанска система, би трябвало да помним, че тя е директно обвързвана с политиката. Не би трябвало да забравяме, че триумфът на всяка политика се мери с изгодите за обществото. България е най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз. Българските пенсионери мизерстват “, добави той.

Президентът уточни, че би подкрепил всяко държавно управление, което издигне като приоритет политики за обучение и ги трансформира в деяние. Ще работя с възторг с това държавно управление, за което такива политики са приоритет и вътрешна нужда, сподели той.

Държавният глава си напомни, че през последните три години е посещавал два пъти Израел и е разглеждал тяхната система за придобиване и разбор на информация за обекти, както и системата за проучване Cyber city. " Прилича на български техно парк, само че не тъкмо, като вътре работят всевъзможни младежи – студенти, инженери, анализатори. Вътре се обезвреждат хакерски атаки, образуват се печеливши тактики за отбрана и други и в действително време се следи не просто физическото положение на цялата енергийна система, само че и какви хакерски атаки се правят сега по нея и по какъв начин върви тяхната неутрализация. Влязохме и в център с една огромна електронна карта на света, където в диаграми се показваше информация за хакерските атаки по целия свят и други забавни процеси. Запитах се защо му е на дребен Израел да следи информацията и да знае какво се случва от Хонконг през Париж до Сиатъл. Отговорих си, че в актуалния цифров и световен свят няма дребни и огромни страни. Има страни с огромни и с дребни упоритости. (...) Затова поисквам на младежите да открият своите упоритости и да съумеят да ги осъществят “, сподели президентът.

Ударът над Сирия

Радев разяснява и въздушния удар над Сирия, сбъднат от Съединени американски щати, Англия и Франция. Според него главният резултат от ударите е върху Организация на обединените нации, тъй като организацията е все по-често подценявана, а никой не може да я замести. Той добави, че такива спорове се мерят посредством резултата им. В случая военният резултат е високомерен, финансовият е минус половин милиард, а политическият е главно вътрешен за страните участнички, сподели Радев.

" Политиците от ден на ден се съблазняват да привеждат в деяние самолети, кораби и друга техника, с цел да осъществят политическите си упоритости. Но би трябвало да те има поради, че тази техника се ръководи от хора с техните настроения и страхове. И единствено една неточност, и сме на прага на пряк конфликт, предизвести Румен Радев. И прикани за повече разговор и по-малко приложимост на оръжие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР