Нова серия от чуждестранни експертизи може да обърне наопаки делото

...
Нова серия от чуждестранни експертизи може да обърне наопаки делото
Коментари Харесай

Нова експертиза обръща делото Хитрино: Вината за трагедията е на НКЖИ

Нова серия от задгранични експертизи може да обърне наобратно делото за нещастието в Хитрино, при която на 10 декември 2016 година дерайлира товарен трен и цистерна с пропилен се взриви, умъртви седем души и унищожи доста къщи в селото. 

Новите механически експертизи потвърждават, че не високата скорост, а щета на релсовия път е причина за бедствието, оповестиха от компанията транспортьор " Булмаркет ".

Това изказване се съдържа в отчетите както на румънски екип движимости лица, водена от Лука Пъиш, по този начин и на техни немски сътрудници.

" Експертизата на румънските специалисти пристигна през септември, а тази от Германия - безусловно преди дни, на 9 март ", сподели пред OFFNews Станко Станков, притежател и шеф на " Булмаркет ".

Данните от експертизата са безапелационни, че при изправен път композицията на компанията е нямало да дерайлира до скорост на придвижване от 111,5 километра в час. Инцидентът обаче става при 79,5 км/ч. 

Тезата на експертите от чужбина се удостоверява и от материали, които OFFNews разгласява преди повече от година. Вижте ТУК   и ТУК.

Следователно повода за злополуката е незаключена пета стрелка сред коловози 4 и 5 на гара Хитрино. За това приказват доста от обстоятелствата. Най-важният миг в тази ситуация е, че двата теглещи локомотива и първите пет вагона на композицията минават през стрелката без проблем и едвам шестият вагон дерайлира. В случай че казусът беше високата скорост, то би трябвало да дерайлира още първият локомотив. При шести вагон първите колела потеглят по единия коловоз, а задните - по другия. Така се къса връзката със седми вагон и се стига до дерайлирането. Това се потвърждава и от фрагментите с дрон, които демонстрираха, че цистерните са обърнати от двете страни на коловозите.

Германските и румънските специалисти са безапелационни, че в случай че ставаше дума за висока скорост, то трябваше всички вагони да са от външната страна на завиващия коловоз. Те уверено декларират, че без влияние на стрелките един вагон не може да се движи по два вагона по едно и също време. 

Освен това експертите откриват и различен извънредно сериозен проблем. Той е тъкмо с вагона, от който се е стигнало до приключването и последвалата детонация на пропилен. Според направените измервания и калкулации тя не е отговаряла на Конвецията за интернационалните железопътни транспорти и на Правилника за интернационалните транспорти на рискови товари. Превозвачът " Булмаркет " е приел цистерните в композицията с постоянни документи за преминати механически експертизи, само че не е ясно по какъв начин са преминати те. 

" Тази цистерна с полусферично дъно се оказа, че е създадена през 1971 година, а още през 80-те години те са били неразрешени за произвеждане, заради съображения за сигурност. Според актуалните условия дебелината на дъното би трябвало да е 22 милиметра, а при взривената, тя е три пъти по-тънка 7,8 милиметра ", разгласи Станков.

От " Булмаркет " непосредствено упрекнаха Комисията за следствие на тежки катастрофи в жп превоза в операция на следствието, защото са тясно свързани както между тях, по този начин и със стопанина на железопътната инфраструктура НКЖИ. От компанията напомнят, че Еврокомисията започва наказателна процедура против България поради неналичието на самостоятелен проверяващ орган.

Звеното е на послушание на министъра на превоза Ивайло Московски, който е принципал и на държавните НКЖИ. Това е явен спор на ползи, изцяло неприемлив по европейските правила. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР