Нова ромска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които

...
Нова ромска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които
Коментари Харесай

Нова ромска вълна към идва към Пловдив

Нова ромска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на регионалния град поради сложния живот по селата в студените месеци, в този момент се причисляват и бегълците от Войводиново. Четири фамилии от тамошната махала към този момент са намерили леговище в „ Столипиново ”. Фамилиите побегнаха поради етническото напрежение в селото, подбудено от багра сред българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов. Очаква се през днешния ден на мирна проява във Войводиново да се съберат десетки сътрудници на Димов от 68-а бригада Специални сили.

Ромите настояват, че се опасяват, и всеобщо напущат махалата, в която към този момент стартира и разчистването на противозаконни къщи.

„ Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан дружно с дребните ”, споделя 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си дружно с четирите си деца и двете внучета. Разказа, че се подплашила, когато след багра във Войводиново българи тръгнали да мъстят в махалата. " Стигнаха първата къща, само че служителите на реда ни опазиха ", ужасена е Величка. Незаконният дом в селото към този момент е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 година е с тежко заболяване.

И „ Столипиново ” през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си доста от гурбетчиите, които през лятото вървят на сезонна работа в Европа. В къщата, където родственици приютили Величка, са четири фамилии с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души. Жената е в една стая с още 5 души. Комшии приели тези, за които няма място при околните им. Етнолидери желаеха правдивост за отговорните, само че не и поради тях да страда общността. Смятат, че събарянето на противозаконните постройки във Войводиново е било преждевременно в студа.

Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на противозаконни жилищни постройки, за които рано или късно също следва срутване. В региона на обръщалото на рейс номер 26 екип на " Марица " откри няколко едноетажни къщи, които костваха сред 500 и 600 лв., и то преди пазарлъка. Местните обаче обявиха, че мераклии да си купуват нови домове липсвали, въпреки че от Войводиново за два дни измежду зима са си тръгнали над 200 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР