Нова разработка на учени от Университета в Торонто показала, че

...
Нова разработка на учени от Университета в Торонто показала, че
Коментари Харесай

Лекарство за диабет помага за възстановяване на мозъка при травма и инсулт

Нова разработка на учени от Университета в Торонто посочила, че женският сексуален хормон играе основна роля във възобновяване на мозъка благодарение на един от необятно известните препарати, написа zdrave.to.

Този препарат се назовава метформин и още от 1950 година го назначават на пациенти със захарен диабет, тъй като това лекарство оказва помощ да се управлява равнището на глюкоза в кръвта. 

Преди няколко години експертите разкрили, че метформинът задейства стволовите кафези в основния мозък. Те могат да се самообновяват и да дават началото на разнообразни видове неврони. Така могат да се “заместят ” починалите вследствие на контузията кафези.

Увреждането на основния мозък в ранна възраст обаче, може да докара освен до крах на мозъчни кафези, само че и до когнитивни проблеми, които ще съпровождат индивида през целия му живот.

Затова откриватели решили да изяснят дали метформинът спомага за възобновяване и на познавателните функционалности, а освен на самите неврони. 

“Можеш да направиш дупка в нечий мозък, само че в случай че той не стартира да действа по-добре, това няма да има никакво значение ”, разяснява ръководителят на групата, проф. Синди Морсхед.

Нейният екип провокирал инсулт у новородени мишлета, а по-късно една седмица ги лекували с метформин. Само две седмици след такова лекуване в мозъка на лабораторните животинки се нараснало количеството неврони и глиални кафези.

След извършени проби се оказало, че метформинът фактически спомага за когнитивното възобновяване. 
Лечението сработило единствено при някои от животните в опита. Специалистите предположили, че този резултат зависи от половия хормон естрадиол (тип естроген).

Явно по някакъв метод той повишавал способността на стволовите кафези да реагират на метформина. Докато мъжкият хормон тестостерон, тъкмо противоположното, потискал този развой. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР