Нова програма за стимулиране на ваксинацията сред възрастните хора над

...
Нова програма за стимулиране на ваксинацията сред възрастните хора над
Коментари Харесай

Дават паричен стимул на ваксинираните пенсионери

Нова стратегия за стимулиране на имунизацията измежду възрастните хора над 65 години разгласи държавното управление. Това разгласи министър председателят Кирил Петков. Програмата цели да насърчи възрастните хора да се имунизират преди предстоящата нова вълна на ковид в средата на януари. Програмата планува еднократен паричен тласък от 75 лв..

Парите ще получат всички пенсионери, които стартират имунизационния си курс с една доза в идващите месеци. Пенсионерите, които имат две дози и си слагат трета. Хората с три дози ще получат парите автоматизирано с началото на програмата. В особено изявление, което самият Петков взе с вирусолога проф. Радка Аргирова, стана ясно, че в случай че България не вземе ограничения, може да се трансформира в коронавирус гето.

Кирил Петков, който влезе в нетипичната роля на интервюиращ, зададе въпросите, които стопират хората да се имунизират. Проф. Аргирова уточни, че в страните с ниска имунизация, измежду които и България, разпространяването на вируса ще бъде ендемично.

- Докога ще имаме коронавирус? Ще свършва ли този коронавирус? Ако не се имунизирам в този момент и го изкарам до лятото, ще ми свърши ли казусът, попита министър председателят.

" Аз мисля, че към края на април-май месец страните с високо ваксинално покритие ще затихне тази дори ще я нарека всеобща неуравновесеност от коронавирус. У нас обаче, където към момента е доста невисок процентът на отбрана, същинска отбрана от имунизация, България има заплаха да стане просто не желая на глас да го споделям - коронавирус гето ", отговори Радка Аргирова.

Очаква се нов пик на вируса в България в средата или края на януари, разгласи проф. Аргирова. Затова - кабинетът ще насърчи имунизацията и с солидна осведомителна акция.

" Зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст страната. Държавата не може да продължава непрестанно да подкрепя. Последното нещо, което желая да закачат към името на България, е да бъде Коронавирус дестинация ", сподели Кирил Петков.

Ваксинирането не крие риск за хората с диабет, сърдечносъдови болести, астма, изясни проф. Аргирова.

- Има ли някаква корелация сред риск и имунизация и бременните дами, младите майки?

" Няма такава връзка, изрично няма. Засега няма никакви данни, че имунизацията пречи на процеса на зачеване ", отговори проф. Радка Аргирова.

Кабинетът афишира нулева приемливост към подправените документи. Министерство на вътрешните работи ще взе участие интензивно в пресичането на тези схеми.

" Ще виждаме всеки, който влиза в болница със документ и ще изследваме от кое място този документ е публикуван и в случай че има висока централизация на хора, които влизат в болница със документ от едно място, Министерство на вътрешните работи ще ги посещава тези офиси ", сподели министър председателят Кирил Петков.

Той Петков попита и за какво е значимо да бъде сложена трета, подсилваща, доза.

" Третата доза способства за стимулиране и потвърждаване на образуването на антитела и по този метод имунният отговор става пресен, имаме пресни антитела, подготвени да реагират против вероятно нахлуване на вируса, тъй че аз предлагам това ", сподели Радка Аргирова.

Часове по-късно Петков разгласи: всеки пенсионер над 65 години ще получи 75 лв., в случай че се имунизира.

" Отваряме програмата от началото на януари до 30 юни. Надеждите ни и смектите ни са, че в случай че успеем в месец януари или ранен месец февруари да имунизираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трабвало да облекчи и опцията за запълване на лечебните заведения в идната коронавирус вълна с един доста осезателен % ", сподели Кирил Петков.

300 000 имунизирани възрастни хора ще облекчи лечебните заведения с 3000 кревати, пресметна министър председателят.

" От самостоятелните решения на всеки един от нас зависи дали ще имаме претъпкани лечебни заведения, ще харчим ли извънредно доста пари за коронавирус пациенти, дали хора с други заболявания ще вървят лечебните заведения, дали децата ни ще учат и ще са здрави, дали нашите деца ще могат да учат свободно ", сподели Кирил Петков, министър-председател.

Новата вълна би трябвало да бъде избегната, с цел да остане отворен бизнесът, изясни още Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР