Нова проектонаредба за условията и реда за провеждане на диагностика,

...
Нова проектонаредба за условията и реда за провеждане на диагностика,
Коментари Харесай

Предлагат нова наредба за COVID, отменят старата

Нова проектонаредба за изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19 предлага Министерството на здравеопазването.

Проектът е оповестен на уебстраницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване и съгласно претекстовете приемането му се постанова поради измененията в Закона за здравето, с които болестта бе отстранено от листата на острите заразни заболявания, при които заболели заразоносители подлежат на наложителна изолираност.

С плана на разпоредба се дефинират изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19 и се анулира досегашната разпоредба.

С цел диагностика на болестта, в плана са посочени лабораторните способи за доказване на причинителя на COVID-19 – SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения, в които тя може да се организира.

За установяване на разпространяването на вирусните разновидности в страната, което е от голяма важност на развиването на епидемиологичния развой на болестта и възможното обмисляне на противоепидемични ограничения за неговото ограничение, е вписано условие за целогеномно секвениране на 10% от позитивните проби, потвърдени по метода на PCR. Описани са съответни условия, на които следва да дават отговор пробите за осъществяване на следващ епидемиологичен разбор на записаните случаи на нови разновидности.

Посочено е, че наложителна изолираност на заболели от и заразоносители на COVID-19 и наложителна карантина на техните контактни лица се ползват единствено в случаите, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор. Описан е съответен ред за изолираност и карантина при такива случаи.

Въведено е конкретизиране, че при липса на наложителна изолираност, по време на боледуване пациентите се самоизолират, с цел да не заразят възприемчиви към болестта хора, без използване на нормативноопределени ограничаващи ограничения.

По отношение на контактните лица е написан ред за осъществяване на здравно наблюдаване от общопрактикуващ доктор или от медицинския експерт в проведените колективи, който ги обслужва. Целта на наблюдението е навреме ограничение на новозаболялелия от контакт с другите в колектива, в дома, на месторабота, и понижаване на опцията за тяхното заразяване. Освен това, посредством ранно разкриване на първи признаци и признаци на болестта се основава опция за осъществяване на лекуване още в първите дни на инфекцията и вероятно понижаване на тежестта и продължителността на протичане на болестта. Определени са интервали за самоизолация при вписване на случай на COVID-19, както и на здравно наблюдаване на контактни лица, в това число и в проведени колективи.

Периодът за самоизолация е избран до 14 дни, според от тежестта на протичане на болестта и по преценка на доктор.

Продължителността на здравно наблюдаване при контактни лица пък е съобразена с продължителността на инкубационния интервал и прилаганата процедура в някои страни за наблюдаване на контактни лица за интервал от 10 дни, в който се чака да проявят признаци на коронавирусна зараза.

В документа също по този начин е регламентирано действието на Националната осведомителна система за битка с COVID-19 като част от Националната здравноинформационна система. Описано е наличието на системата, както и лицата, които са задължени да вписват информация и нейното наличие.

Системата ще обезпечава информация за всички доказани случаи на COVID-19 и за направените имунизации, на база на която ще се изготвя оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването COVID-19 в страната.

С цялата проектонаредба можете да се запознаете, а с претекстовете към нея –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР