Нова, по-висока минимална заплата да влезе в сила от 1

...
Нова, по-висока минимална заплата да влезе в сила от 1
Коментари Харесай

Предложение: Минималната заплата да стане 850-890 лева още през юли

Нова, по-висока минимална заплата да влезе в действие от 1 юли тази година, а не от 1 януари на идната, плануват промени в Кодекса на труда, импортирани от Българска социалистическа партия.

Депутатите оферират размерът на минималната заплата да се дефинира по новия механизъм, признат от предходното Народно заседание, само че за тази година по изключение да бъде избран от Министерски съвет до 31 май и да влезе в действие от 1 юли.

Според измененията минималната работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Размерът й не може да е по-нисък от избрания за миналата година, написа още в закона. Още тогава депутатите отхвърлиха предложение на левицата, дефинирано като публицистична корекция, законът да влезе в действие от 1 юли 2023 година

Според претекстовете на Българска социалистическа партия повдигането на минималната заплата ще способства за понижаване на бедността измежду работещите и неравенствата в разпределението на приходите.

" Растящите цени и инфлацията, които действително понижават избраната от служебното държавно управление минимална работна заплата за 2023 година, също изискват и вършат належащо по-бързото използване на признатия механизъм. На фона на ниските приходи и непрестанно динамично повишение на разноските за живот в България няма съображение да се чака началото на 2024 година “, написа още в претекстовете към законопроекта. 

Ако минималната заплата се увеличи от 1 юли, размерът й би бил 850-890 лв., което е нарастване с с 100 лв.. Ако механизмът се приложи от 1 януари 2024 година то тя би била над 1000 лв. или със 150 лв. повече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР