Нова, по-справедлива методика за изчисляване на бедността предлага Министерството на

...
Нова, по-справедлива методика за изчисляване на бедността предлага Министерството на
Коментари Харесай

Линията на бедността ще се определя по нов начин

Нова, по-справедлива методика за пресмятане на бедността предлага Министерството на труда и обществената политика. Проектът е оповестен за публично разискване.

Сегашната методика, по която се дефинира кой е безпаричен и кой не, е от 2006 година и не дава отговор на европейските стандарти, а и социално-икономическите условия в страната значително са се трансформирали, се споделя в претекстовете.
Така да вземем за пример през днешния ден семействата харчат по-малък дял от парите си за храна, в сравнение с преди 13 година

В обосновката към плана за нормативния акт се споделя, че изчислена по сегашната методика, линията на беднотия през 2018 година е била 321 лева, а по методиката на " Евростат " - 351.11 лева Това значи, че при този размер под прага на беднотия са били 1 550.8 хиляди лица, или 22.0% от популацията на страната.

Действащата методика дефинира индикатора въз основа на наблюдаване на бюджетите на 3020 семейства, а в новия вид ще се наблюдават освен приходите, само че и изискванията на живот на 8200 семейства.

Ще се употребяват доста повече източници за намирането на данните, ще се наблюдават и повече индикатори - материални ограничения, работещи небогати, семейства с невисок интензитет на икономическа интензивност, риск от беднотия и обществено изключванеи по единна методология. Ще бъде построен профил на бедността на национално равнище, по райони на обмисляне и области на страната.

Досега линията на беднотия се ползваше при определянето на 4 типа обществени заплащания от страната:
1. При даване на хранителни артикули на лица в риск от беднотия, чийто приход е под формалната линия на бедност) по Оперативната стратегия за храни и/или материално подпомагане;
2.Изплащане на еднократни добавки (великденски и коледни) на пенсионерите, които имат пенсия или общ брой от пенсиите дружно с добавките до размера на формалната линия на бедност;
3.Предоставяне на безвъзмездна правна помощ на хора с приход до линията на беднотия (Закон за правната помощ);
4.Предоставяне на възстановителна помощ на физически лица за подкрепяне възобновяване на жилищата им, наранени от злополучие.

Занапред индикаторът ще се употребява и за установяване на размера на месечното финансово подкрепяне на хората с трайни увреждания. Съгласно закона за тях размерът на месечната финансовата поддръжка зависи от степента на увреждане и се дефинира и актуализира по отношение на линията на беднотия.

С плана на Методика ще се вкарат справедливи и съпоставими индикатори, които да бъдат употребявани при изработването на разбори и прогнози за бъдещи обществени заплащания, ориентирани към уязвими групи от популацията, се споделя в претекстовете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР