Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права под

...
Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права под
Коментари Харесай

Нова платформа ще следи за нарушения на човешките права, прикрити като мерки срещу COVID-19

Нова платформа ще следи за нарушавания на човешките права под прикритието на ограничения против болестта от Ковид-19 в международен мащаб, заяви през днешния ден Международният институт за народна власт и поддръжка при избори (International Institute for Democracy and Electoral Assistance, International IDEA), съобщи ДПА.

Глобалната мониторингова платформа следи ограничения против Ковид-19, които тази Неправителствени организации счита, че са мотив за угриженост.

Унгарски роми: Правителството ни дискриминира с ограниченията против ковид

Те включват ограничения, които нарушават човешки права или демократични стандарти, тъй като са считани за непропорционални, ненужни, противозаконни или неразбираеми. Платформата ще се обновява на всеки две седмици.

Много от 162-те включени страни са маркирани със сигнален знак за притеснителни ограничения по време на пандемията от Ковид-19.

Над 500 известни персони приканиха за отбрана на демокрацията

В Европейски Съюз такава страна е Унгария, поради оповестяването на "състояние на заплаха " през март, в отговор на пандемията. Правозащитни организации настояват, че това е дало на изпълнителната власт доста необятни права за безграничен интервал от време.

"За всички ни стана ясно, че световното изключително състояние съвсем несъмнено ще има, а и към този момент има, дълбоки политически последици. Рисковете за демокрацията са ясни и непосредствени ", сподели генералният секретар по интернационалните въпроси на IDEA Кевин Касас-Самора при стартирането на платформата.

Европейският парламент също предизвести, че някои страни злоупотребяват с ограниченията против Ковид-19.

"Съобщения за страни, които употребяват изключителните ограничения, с цел да подкопават демократичните правила и институции, да се разправят с политически съперници и бранители на човешките права, в допълнение подкопава правата на арестуваните и подхранва дискриминация или ксенофобия против малцинства или уязвими групи, и това провокира огромна угриженост в дълготраен проект ", акцентира председателката на парламентарната подкомисия по човешки права Мария Арена в прессъобщение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР