Нова паразитна инфекция откриха в мозъка на австралийка. От сивото

...
Нова паразитна инфекция откриха в мозъка на австралийка. От сивото
Коментари Харесай

Извадиха 8-сантиметров жив червей от мозъка на австралийка

Нова паразитна зараза откриха в мозъка на австралийка. От сивото вещество на пациентката хирурзите извадили жив 8-сантиметров кръговиден червей. Това е първият сходен случай в света, съобщи ДПА.

Кръглият червей Ophidascaris robertsi е изваден - към момента жив и извиващ се, от 64-годишната пациентка по време на мозъчна интервенция през юни 2022 година, оповестяват експерти от Австралийския народен университет и болничното заведение в Канбера в проучване, оповестено през днешния ден.

Кръглите червеи са присъщи за килимовите питони, като нормално живеят в хранопровода и стомаха им.

" Това е първият разказан в света случай на зараза с Ophidascaris при човек. Доколкото ни е известно, това е и първият случай, при който е възпален мозъкът на който и да тип бозайник ", сподели в изказване Санджая Сенанаяке, специалист по инфекциозни болести от Австралийския народен университет и болничното заведение в Канбера и съавтор на проучването.

Специалистите позволяват, че ларви или млади екземпляри е имало и в други органи в тялото на дамата, в това число белия и черния дроб, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследователите считат, че дамата от австралийския Нов Южен Уелс евентуално се е заразила, откакто е събирала тип локална трева - Warrigal greens, в която питонът е отделил паразита посредством изпражненията си.

Жената е страдала от болки в корема и диария, непрекъсната суха кашлица, температура и нощно изпотяване. При нея са следени също забравяне и меланхолия. Това е наложило да й бъде направено ядрено-магнитен резонс ЯМР, с помощта на който лекарите са разкрили кръглия червей.

Според откривателите казусът илюстрира заплахата от предаването на заболявания и инфекции от животни на хора, защото местообитанията се припокриват от ден на ден и повече, както и рисковете, свързани с търсене на храна.

Жената към момента е под наблюдаване от екипа от експерти. " Не е елементарно, нито желателно да бъдеш първият пациент в света за каквото и да било. Не мога да изразя задоволително възхищението ни от тази жена, която прояви самообладание и храброст по време на целия развой ", споделя Сенанаяке.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР