Нова опасна мода владее България в последните години – групи

...
Нова опасна мода владее България в последните години – групи
Коментари Харесай

Нова мода във вандализма срещу влаковете

Нова рискова мода владее България в последните години – групи от млади момчета, доста постоянно даже деца атакуват влакове с камъни. Гамените постоянно се движат на групички от най-малко 10-15 души. Те са добре проведени и се управляват от предводител, който е изцяло наясно какво правят. Целта им е да плашат пасажерите и при вероятно прекъсване на влака се възползват от момента, с цел да се разходят из купетата за кокошкарски обири.

 

Хулиганските прояви от този вид зачестяват през лятото. Отпускарският сезон натоварва на макс купетата с пасажери, които избират влака, тъй като могат да се „ разтъпчат ” по коридора, да употребяват тоалетна, да хапнат и пийнат – все неща, неразрешени в рейса.

 

Случаят със счупеното стъкло на локомотива край Провадия, при което бе ранен машинистът на влака, пътуващ в посока Варна – Враца, надалеч не е единственият, приказват в жепейския бранш.

 

Публична загадка е, че подрастващите бандитчета атакували композициите на избрани места в България. Не били пощадени и избрани региони на Централна гара в София, където постоянно ромски групички ходели да „ берат “ желязо, само че от време на време и вандалствали в изоставени вагони.

 

„ По влаковете се хвърлят камъни повече от 15 години. Органите на реда са били  уведомявани неведнъж. Наказани няма, както и хванати, Момчетата са доста бързи като създадат белята, си плюят на петите и изчезват в незнайна посока. Няма влакова линия, където да няма сходни хулигани. Електричката София – Перник също е ставала жертва на набезите им. Сякаш това не е задоволително, някои даже демонстративно правят дребната си или огромната си потребност пред преминаващите пасажери. Разбира се има и такива, които обстрелват влаковете с прашки. Очевидно е въпрос на време да запукат с същински оръжия.

 

Несъмнено няма да има скоро оправия макар скорошния случай с потърпевш ватман. Извършителите са наясно, че според разпоредбите влакът би трябвало да спре и машинистите да потърсят помощ и подпомагане, това за вандалите е време за кражба и нанасяне на още вреди. Човек остава с чувството, че е попаднал в дивата Индия, където няма правила и всичко е разрешено.

 

Машинистите постоянно би трябвало да имат едно мислено да се пазят, тъй като могат да пострадат. Ясно им е, че не могат да разчитат на страната, а това значи единствено едно – казусът ще продължи да се разраства. Само за миналата година нападенията с камъни са били над 100. Предполага се, че възрастните, които съпровождат хлапетата (най-малките са под 6-годишни), се крият в храсталаците. В случай, че нещо се обърка, постоянно са подготвени да се притекат на помощ.

 

От БДЖ постоянно са казвали, че хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последици. При междинна скорост от 60 км. даже малко камъче може да пробие стъклото. Ежегодно БДЖ понася вреди за стотици хиляди лв.. Не би трябвало обаче да се подценява и заплахата, която е надвиснала над хиляди човешки животи.

 

Многократно са подавани и сигнали на 112 и въпреки постоянно на място да идват екипи, те идват прекомерно късно, че да вземат отношение, тъй като вандалите към този момент са се разбягали.

Инфо: Уикенд

Тагове: бдж вандали влакове агресия камъни кражби
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР