Нова онлайн платформа, целяща да интегрира хората на възраст над

...
Нова онлайн платформа, целяща да интегрира хората на възраст над
Коментари Харесай

Онлайн платформа ще помага на безработните на възраст над 55 години

Нова онлайн платформа, целяща да интегрира хората на възраст над 55 год. назад в пазара на труда, бе показана през днешния ден в Българска телеграфна агенция. 

Платформата " Евъргрийн Талънтс " цели да свърже безработни хора на възраст над 55 год. с евентуални работодатели. По данни на Агенция по заетостта, 18% от търсещите работа попадат в тази възрастова група. 

Платформата започва август тази година, като от този момент са подадени над 120 автобиографии, а двама от кандидатстващите към този момент са започнали работа. Инициативата се реализира в партньорство с Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта. 

Броят на записаните безработни над 50-годишна възраст сега е малко над 72 000 индивида. За съпоставяне с предходната година - те са намалели с малко повече от 1%. Най-съществена част от хората, които са регистрирани в бюрата по труда в предпенсионна възраст, или над 55 години, са хората със приблизително обучение, както и тези, които имат главно и по-ниско обучение. Делът на дълготрайно безработните, които са над 50-годишна възраст, е към 40%, заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова. 

" Евъргрийн Талънтс "  разделя търсенето на три категории, като тази за висококвалифицирани фрагменти е привлякла най-много кандидатстващи до момента. Втората най-използвана е тази за специалисти, а най-непопулярна все още е категорията за обща работа. Тази наклонност обаче евентуално е разследване на неналичието на умения за работа с компютър при неквалифицираните фрагменти от тази възрастова група. Затова създателите на платформата възнамеряват да провеждат и уроци по компютърна грамотност за кандидатстващите.

Ernst&Young е един от работодателите, които вземат участие в самодейността. Според Надя Михова, мениджър " Човешки запаси " в компанията, Ernst&Young печели доста като притегля хора от разнообразни възрасти - по този метод екипът е по-балансиран и приключен.

В проектите на основателите на платформата влиза и откриването на съвещателен център, където кандидатите ще могат да работят над психически спънки при търсенето на работа - като липсата на мотивация или убеденост. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР