Nova News Как да разпознаем фалшивите новини и да се предпазим

...
Nova News
Как да разпознаем фалшивите новини и да се предпазим
Коментари Харесай

Психолог: Българинът е трагична личност, преживява правилата като насилие

 Nova News Как да разпознаем подправените вести и да се предпазим от дезинформация? В предаването " Твоят ден " по Nova News тематиката разясняват Явор Колев, специалист по киберсигурност и доктор Велислава Донкина, клиничен психолог в СБАЛХЗ.

Тя прикани да се опитваме да бъдем рационални, да търсим тествани източници.

" Много пъти във форумите хората споделят личните си прекарвания от позицията на истина. Българинът е една доста трагична персона, която постоянно, когато нещо се сложи като предписание, го претърпява като принуждение ", съобщи психологът.

Според нея опасността за здравето е най-дестабилизиращото нещо за личността, без значение какъв брой е зрял човек. 

" В такива моменти всички реагираме със положението, което познаваме като рецесия ", счита доктор Донкина.

Явор Колев сигнализира за това, че би трябвало да се следи за имената на уеб страниците и да се ревизира за домейните. И посъвтва да се търси информация единствено от обичайни медии и одобрени уеб сайтове.

" Фалшивите вести нямат право на регулация у нас. Нямаме легална формулировка на понятието, което разрешава да се разгласява всичко, даже то да е засегнатост и клюка. Няма и нужните принадлежности, с които човек може да защити правата си. Не можеш да заведеш дело, тъй като нормално създателите са анонимни, а уеб страниците не са регистрирани у нас. Няма и криминализация на причинителите. Единствената мярка е да се рапортуват на админите на платформите и информацията да бъде сваляна, а профилите да бъдат закривани, когато нанасят засегнатост или клеветят ", разяснява експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР