Нова Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши

...
Нова Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши
Коментари Харесай

МОН ще финансира обучения на преподаватели и нови учебни програми за студентите, подготвящи се за учители

Нова Национална стратегия „ Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители " ще подкрепи квалификацията на преподавателите за използване на компетентностния метод в образованието на студентите. Това оповестяват от държавната пресслужба.

По програмата ще бъдат финансирани университети, които актуализират стратегиите за подготовка на бъдещите учители и разкриват нови хибридни специалности в региона на педагогиката. Предвиждат се и образования по предпочитани тематики за системата на предучилищното и учебното обучение, в т. ч. компетенгностен метод, модерни и новаторски просветителни технологии, предприемачество и интелектуална благосъстоятелност, приобщаващо обучение.

Обученията ще бъдат финансирани посредством МОН и проведени на национално равнище. В края на всяко образование ще се издава документ, въз основа на извършен тест и показана обновена лична образователна стратегия, отразяваща компетентностния и - където е използвано - интердисциплинарния, метод в образованието (особено в така наречен „ хибридни специалности “).

Чрез осъществяване на дейностите по програмата се цели също да се насърчи екипната работа сред преподавателите, подготвящи учители, да се сътвори мрежа за шерване на опит, в това число и междууниверситетски центрове. По програмата ще се финансира изработването на справочник, видео презентации, лекции и запаси, споделени във виртуална библиотека, подпомагаща подготовката на бъдещите учители.

Директно финансиране за университетите е планувано за построяването на обучителни центрове и за съоръжение на зали за образования на студентите. Общият бюджет на програмата възлиза на 2 млн. лева за идващите 2 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР