Нова наредба за уреждане на дистанционното обучение във висшите училища

...
Нова наредба за уреждане на дистанционното обучение във висшите училища
Коментари Харесай

МОН урежда дистанционното обучение в университетите с нова наредба

Нова разпоредба за споразумяване на отдалеченото образование във висшите учебни заведения предлага Министерството на образованието на Министерския съвет. Причината е, че остарялата разпоредба е от 2004 година, а вузовете към този момент втора образователна година се управляват по старите текстове, които не са в крайник с софтуерните трендове.
"Дистанционната форма на образование се осъществя посредством цифрови технологии " е записано в новите текстове. Присъствените интервали не могат да надвишават повече от 15% от общия брой часове по образователния проект, а не по-малко от половината от учебниците би трябвало да са налични онлайн, регламентира още наредбата на МОН.
По нея са работили с изключение на специалисти от министерството и представители от Националния център за отдалечено образование и от Великотърновския, Пловдивския, Русенския, Софийския, Техническия университет и Стопанската академия.
"Действащата все още Наредба е призната през 2004 година и оттогава не е обновена. Пандемията от COVID-19, както и актуалните трендове в региона на цифровите технологии, в комбиниране със стратегически документи на национално и европейско равнище, обуславят нуждата от осъвременяване на нормативната рамка за осъществяване на отдалечена форма на образование ", написа в претекстовете на МОН.
Регламентира се и опцията за отдалечено осъществяване на семестриални и държавни изпити и видеоконферентна отбрана на дипломни работи. Висшите учебни заведения следва да реализират отдалечена форма на образование въз основата на съответна среда за отдалечено образование - част от осведомителната им инфраструктура.
В наредбата има условие висшите учебни заведения да построяват, поддържат и развиват своя осведомителна инфраструктура за основаване, запазване, потребление и разпространение на осведомителни и просветителни артикули - резултати от активността на съответната институция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР