Нова наредба за промени в софтуера на касовите апарати хвърля

...
Нова наредба за промени в софтуера на касовите апарати хвърля
Коментари Харесай

Няколко бранша искат отлагане на наредба за касовите апарати

Нова разпоредба за промени в софтуера на касовите апарати хвърля в ужас няколко сектора. Промените влизат от 31 март. По време на полемика в Българската стопанска камара притежатели на заведения за хранене, търговци на нефт и газ, разработчици на програмен продукт и туроператури оповестиха, че не са подготвени и на процедура от 1 април са принудени да работят в нарушаване. Те настояват наредбата да бъде отсрочена, до момента в който не се организира необятен спор и разяснителна акция, оповестява БГНЕС.

Най-големите терзания на бизнеса са, че с измененията компаниите ще са задължени да обезпечат цялостен достъп до всякаква информация. Според притежателите на десетки компании са уверени, че може да изтече конфиденциална информация до съперниците, предписания, ноу хау, снабдители.

Българската стопанска камара е направила във връзка зародилия проблем допитване до над 712 компании. Голяма част от тях декларират, че ще са им нужни межди 12 и 18 месеца. Почти всички компании са декларирали, че не са подготвени да отговорят на условието с изменен касов уред от 31 март.

71% от запитаните се тормозят, че ще изтече фирмената им информация.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация е безапелационен, че половината от бензиностанциите в страната няма да са подготвени. Проблемът още повече се задълбочава, защото ще им се наложи един път да влагат до 31 март и още един път през юни, когато влязат измененията в Закона за горивата и условието за спомагателните промени в касовите бележки.

Ясен Танев от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт също съобщи, че сътрудниците му не са подготвени да разработят нужния код за касовите апарати поради късите периоди.

В страната има 380 000 фискални устройства. Същевременно от Българския институт по метрология обявиха, че все още едвам 38 устройства дават отговор на условията. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР