Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София.

...
Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София.
Коментари Харесай

1000 лева глоба за шумните съседи в блока

Нова разпоредба за публичния ред ще контролира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се не разрешават шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч. Подобни действия се позволяват през уикенда, само че единствено в регламентираните часове и след позволение от съответния областен кмет, заяви "Труд ".
Същата възбрана се вкарва и за домашни поправки, като в почивните дни те ще може да се вършат единствено с разрешението на съседите.
"Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат ", посочи ръководителят на комисията по публичен ред и сигурност към СОС Иван Илиев пред "Труд ".
Ако не съблюдаваме часовете за градеж в постройките санкцията за в началото нарушаване е от 100 до 200 лева за физическо лице, или имуществена глоба от 200 до 400 лева за юридическо. За наново нарушаване санкцията е от 200 до 400 лева При СМР-тата в обособени обекти според от това дали е първо или второ нарушаване, глобите варират от 100 до 1000 лева
В часовата възбрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и страната, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и огромните булеварди.
Възможно е основният проектант Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за смяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи отвън блоковете. С него би трябвало да се дефинират изключенията, при които поради належащ непрекъсваем индустриален цикъл, градежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. "Когато да вземем за пример отливат основи и плочи, е допустимо да получат позволение макар часовите забрани ", посочи Илиев.
Шумът на публични места се не разрешава от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са позволени от 8 до 22 ч. Изключение се позволява единствено за новогодишния концерт на 31 декември против 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са позволени след 22 ч. – глобите варират от 100 до 500 лева
Глоба от 100 до 300 лева за първо нарушаване чака правещите каскади с ролери, колела и скейтборд отвън избраните за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места, като на тях ще има специфични рампи за каскадите. Ограничава се и използването на общински парцели за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, глобата е от 50 до 100 лева Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – активността им се санкционира с санкцията от 100 до 300 лева
Забраните за гонките и за поругаването на монументи отпадат от наредбата, тъй като ги има в законодателството. Отпадна и възбраната за пиенето на алкохол в парковете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР