Нова мярка , заложена в новата европейска оперативна програма Околна

...
Нова мярка , заложена в новата европейска оперативна програма Околна
Коментари Харесай

Държавата обмисля субсидии до 6135 евро за покупката на електрически автомобил

Нова мярка, заложена в новата европейска оперативна стратегия „ Околна среда “, планува евросубсидия, в случай че си купим електромобил.

В момента тече публично разискване по оперативната стратегия, която би трябвало бъде изпратена за публично утвърждение в Еврокомисията. София чака 1,8 милиарда евро от нея, съобщава .

Стимулът за закупуване на електромобил се планува да бъде в размер на 30% от цената на транспортното средство, само че не повече от 6135 евро. За да получите тази финансова помощ обаче ще би трябвало да отговаряте на най-малко две условия – да живеете в община, където се регистрират високи равнища на замърсен въздух, както и да предадете преработване остарелия си замърсяващ автомобил.

Финансиране по програмата ще се обезпечава предпочитано за притежатели на коли със стандарт евро 1 и 2, само че останалите също ще могат да аплайват за поддръжка.

Икономистът Стоян Панчев съобщи пред медията, че чака от тази дотация да се употребяват най-вече хора от София и Пловдив, защото те имат най-високи приходи, а мярката покрива единствено дребна част от общата цена на един електромобил.

Шофьорите, които към този момент имат коли на ток, считат, че мярката ще провокира по-голям интерес в случай че се намерения повече за инфраструктурата за зареждане. В столицата се чака да бъдат конфигурирани зарядни станции на 25 разнообразни местоположения. До края на годината би трябвало да проработи първата, а доникъде на идната година ще проработят всички.

У нас притежателите на електрически автомобил се радват на гратис паркиране в платените зони на градовете.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР