Нова монументална сграда, датирана най-общо в античния период, е открита

...
Нова монументална сграда, датирана най-общо в античния период, е открита
Коментари Харесай

Нова уникална находка на археолози в Перперикон

Нова монументална постройка, датирана най-общо в античния интервал, е открита край храма на Дионис на Перперикон, заяви археологът проф. Николай Овчаров.

Разкопките започнаха при започване на месеца, макар че държавното финансиране за изследването на свещения скален комплекс бяха спрени. Община Кърджали даде средства за работата на обекта това лято. На Перперикон работят 19 души.

" Прави усещане, че зидовете от чудесно обработени каменни блокове са непокътнати на височина над 2 метра. Засега е ясно, че постройката е преизползвана и през Средновековието. Твърде допустимо е обаче в началния интервал от съществуването си тази величествена постройка също да е била езически храм. Тепърва следва в идващите седмици да се разбере дали това е по този начин и на кой господ е било нарочено светилището ", изясни проф. Овчаров.

Открити са също голям брой икономически сечива, оръжие, бронзови и сребърни монети от разнообразни столетия. Археологът изясни, че това са римски сребърни монети от 2-3 век, дребни нумии от 5 век, фолиси от 10-11 век, корубести монети от 13-14 век. Изобилието от находки демонстрира значимостта и смисъла на огромната постройка, акцентира той.

" Насочихме към един от най-важните браншове в античния град – зоната, директно край фамозния храм с прорицалище на Дионис, изследван от археолозите през 2002-2003 година

Тогава бе оголен разказаният от античните създатели голям олтар, където са осъществявани предсказанията измежду дима на жертвения огън и разливаното вино. А тук са идвали, с цел да видят бъдещето си, видни персони като Александър Велики и Октавиан Август ", описа още проф. Николай Овчаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР