Нова мода за отслабване с лекарство за диабетици, алармират пациенти

...
Нова мода за отслабване с лекарство за диабетици, алармират пациенти
Коментари Харесай

Слабеем с инжекция за диабетици, Оземпик“ изчезна от аптеките

Нова мода за намаляване с лекарство за диабетици, сигнализират пациенти и фармацевти. Защо лекарството изчезна от аптеките у нас и слага ли в риск лекуването на хората със захарен диабет?

59-годишният Величко Величков страда от диабет вид 2. Предписано му е лекуване с „ Оземпик “ - инжекция, която се бие в корема четири пъти в месеца и се покрива от Здравната каса. Лекарството обаче липсва в аптеките.

„ Започнах да го диря по всички аптеки – няма огромна, дребна верига да не съм го потърсил в продължение на 12 часа. Нямаше го. Изчерпан. Даже някои ме пратиха в Охрид да вървя да го диря.

Аз го пия неотдавна и не мога да знам какво иска ми се случи, аз съм пропуснал да кажем 2 дни. Предполагам, че ще подвигна захарта. Предполагам, че за 2 дни нищо няма да се случи, само че в случай че го няма цялостен месец, а при нас диабетиците медикаментите ги взимаме месец за месец.

Ако не го взема по Здравна каса, касата ще каже, този човек не му би трябвало това лекарство и току-виж ме е лишила от него “, споделя Величков.

Докато го търси, мъжът схваща, че медикаментът има и друго приложение.

„ Повечето фитнес фанатици го взимали за намаляване, за всичко друго единствено не и по предопределение. Според мен хората, които го купуват, а те го купуват, не са осведомени тъкмо защо е. Сигурно някой в мрежата се е похвалил, че е измършавял от него, може и в действителност да се слабее, само че това въпреки всичко е за диабетици, не е предопределено за намаляване.

Мисля, че са подведени от фитнес инструктори и треньори. Мода ли е, полуда ли, не знам. Наистина е притеснително, тъй като Здравната каса си прави работата, само че някой ги дава някъде другаде “, споделя той.

В отговор до Би Ти Ви от Здравното министерство показват, че на 8 юли при тях също е постъпил сигнал за липса на лекарствения артикул, за което е изискана информация от компанията вносител.

„ От показаните информации за импортирани в България количества е видно, че същите са доставяли в страната от 30 до 80% повече от всекидневно доставяните за съответните месеци от началото на годината. Очакват се последващи доставки на 14 юли и 26 август “, показват от Министерство на здравеопазването.

Фармацевтите също признават неналичието му. „ Създават се компликации при лекуването на заболели хора, това е казуса. Този проблем го има с доста медикаменти, надали това може да учуди някой към този момент. Напоследък, последните няколко месеца се предписва и за затлъстяване.

Което също е значимо, има доста добър резултат. Когато се предписва за диабет е гратис по Здравна каса, а когато е за лекуване на затлъстяване е на свободна продажба и се заплаща от пациента “, изяснява Николай Костов, ръководител на асоциацията на притежателите на аптеки.

Въпреки че за медикамента е належащо лекарско наставление и рецепта, Величко се тормози, че хората, които го употребяват за събаряне на килограми, изчерпват количествата за действително нуждаещите се.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР