Нова мода сред младежите създава сериозни опасности за военната авиация.

...
Нова мода сред младежите създава сериозни опасности за военната авиация.
Коментари Харесай

Нова опасна мода: Младежи заслепяват пилоти с лазери

Нова мода измежду младежите основава съществени рискове за военната авиация. От българските Военновъздушни сили сигнализират, че през последните месеци водачите от военната авиация са осветявани с лазерни лъчове, които ги заслепяват и слагат в рискови обстановки.

Притежаването на мощни лазери за персонална приложимост става все по-популярно измежду младежите. Според специалисти, непозволеното потребление и на най-малките устройства обаче може да се трансформира в причина за случай.

Притеснителни фрагменти бяха публикувани в обществените мрежи от водач от военната авиация. На тях се вижда по какъв начин зелен светлинен лъч е ориентиран към пилотската кабина. Под поста някои дефинират протичащото се като рисково. Летци изясняват, че в границите на 3-4 секунди, през които лазерът е ориентиран към тях те се усещат безусловно слепи.

" На електрониката не пречи, само че на водачите пречи. Може да настъпи ненадейно заслепяване на водача. Когато има сходна обстановка, самите водачи пишат отчети, сигнализират РВД полицията и те откриват причинителите ".

Физици изясняват, че светлината, която излъчват лазерите, се разграничава от тази на елементарните фенерчета и е рискова в случай че попадне непосредствено в полезрението на водачите.

" Лазерният лъч не се разсейва, той е по-концентриран и когато пуснем един лазерен лъч, той ще стигне на хиляди километри. Лъчът не е разходим като при елементарното фенерче. Когато е по-мощен лазерът, вредата, която може да нанесе, е по-голяма ", изясни Гергана Пейковска- учителка по физика.

Оказва се, че разнообразни по мощ лазери могат да се купят свободно на пазара даже от деца. За страдание не постоянно играта с тези устройства става под наставнически надзор.

От Главна дирекция " Гражданско въздухоплаване " към този момент са издали заповед, съгласно която осветяването на самолети с лазери се санкционира с санкция от 1000 до 10 000 лева Няма информация какъв брой от причинителите са хванати и глобени.

Източник: БНТ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР