Нова методика ще определя критериите за избор на изтребителя за

...
Нова методика ще определя критериите за избор на изтребителя за
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри проектите за новия боен самолет и новата бронирана машина на армията

Нова методика ще дефинира критериите за избор на изтребителя за българските Военновъздушни сили. Именно критериите за класиране по схемата на заплащане станаха причина за абсурда с плана за придобиване на новия аероплан в предходната процедура.

Това стана ясно от презентацията на командира на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков пред парламентарната комисия по защита, която разисква плановете за рационализация на армията за нов многоцелеви изтребител и бойна машина за сухопътните войски.

Проектът за капиталов разход планува придобиване на 16 самолета на два стадия по 8 самолета за цена 1,8 милиарда лв. с Данък добавена стойност на разсрочено заплащане за 10 години като първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лева от бюджета, а в идващите години тежестта се усилва.

Ще търсим предложения за американски Ф-18, Ф-16 от Съединени американски щати, Португалия и Израел, а „ Юрофайтър” от Германия и Италия, ще желаеме оферта и за френски „ Рафал”, както и шведски „ Грипен”, в това число новопроизведени и използвани.

Първите самолети би трябвало да бъдат доставени две години след сключването на контракта, а доставката на втория транш самолети ще бъде през сред петата и седмата година. В този интервал би трябвало последователно да бъде свален от въоръжение и съветският МиГ-29, с който сега се охранява въздушното пространство на България.
Водачът на нашите изтребители: Няма по какъв начин да „ пенсионираме ” незабавно МиГ-29 Полковник Николай Русев запита дали задачата не е нашата авиация да остане и без водачи
Схемата за заплащане не е наложително изискване при класирането, само че в случай че не се договорят и самолетите по втория транш на доставка мъчно ще се стигне до конкурентна цена за тях, стана ясно от думите на управлението на МО и щаба на Военновъздушни сили.

От изявлението на министъра на защитата и вицепремиер Красимир Каракачанов стана ясно, че той избира новопроизведени самолети, само че се прави питане до Израел, тъй като там се освобождават няколко ескадрили Ф-16, създадени в Съединени американски щати. Той изясни това в отговор на запитване от опозицията за какво се включват разновидности за придобиване от страни отвън НАТО.

Аргументът е, че Швеция е член на Европейски Съюз, а Израел предлага самолети създадени в страна от НАТО.
Рестарт на превъоръжаването: Питаме 7 страни за изтребители Какво съдържат проектите на военното министерство за превъоръжаване ревизира Габриела Наплатанова
От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще гласоподават „ Въздържал се” в комисията по защита, тъй като родната промишленост нямала потенциал да взе участие в модернизацията на армията, разгласи депутатът Таско Ерменков. Движение за права и свободи пък поддържат всички планове, тъй като политиците са в дълг на армията съобщи о.з.ген Симеон Симеонов от Движение за права и свободи.

От ГЕРБ също пазят потребността от рационализация стана ясно от изявлението на зам.-председателя на Народно събрание от ГЕРБ Емил Христов.

Председателят на комисията по защита Константин Попов посочи, че чака до края на юни плановете да влязат за утвърждение в пленарната зала на националното заседание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР