Нова методика, която определя цената на доставчик от последна инстанция,

...
Нова методика, която определя цената на доставчик от последна инстанция,
Коментари Харесай

Поне 20% по-високи цени на тока за фирми, които не са избрали търговец

Нова методика, която дефинира цената на снабдител от последна инстанция, разгласява за публично разискване. Тя би трябвало да влезе в действие от 1 юли и се прави поради либерализацията, при която целият бизнес отива на свободния пазар от другия месец, предава.
Според новата методика повече няма да се повтори сегашната обстановка и да има по-ниски от пазарните цени на тока, обезпечаван от доставчиците от последна инстанция. По хипотеза цената на ток на тези снабдители би трябвало да е наказателно висока, с цел да не престояват компаниите при тях, а бързо да си търсят търговец. Методиката обвързва цените на доставчика от последна инстанция с почасовите цени на пазара “Ден напред ” на Българската самостоятелна електроенергийна борса и с тези за дефицит на балансиращия пазар. По този метод се подсигурява, че заплащаните от клиентите цени ще бъдат във всеки един миг доста по-високи от пазарните, т.е. няма да имат тласък да остават при снабдител.
 Надплатили сме 29 млн. лева за топло, с какъв брой ще вдигнат парното? Надплатили сме 29 млн. лева за топло, с какъв брой ще вдигнат парното?
Нов интервал на ценообразуване на топлоенергията изиска омбудсманът на България Диана Ковачева. Вместо един път годишно, прогнозните цени н...
Предотвратяват се и голословно високи цени на доставка, като в същото време се обезпечава допустима възвръщаемост от даването на услугата. По този метод се подсигурява по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в връзките сред доставчиците от последна инстанция и техните клиенти, написа в обосновката си комисията.
Новата формула, по която се дефинира наказателната цена на доставчиците от последна инстанция, е относително по-проста от предходната. 80% от електрическата енергия са по цена за съответния час на платформата “Ден напред ” на енергийната борса - т.е. тя е пазарна. Другите 20% може да се нарекат наказателна цена, тъй като тя е съгласно балансиращия пазар при дефицит. Тоест заплаща се по цените, когато на бизнес клиент не му доближава ток, което значи на високи цени. Към общата цена се прибавят и 5% надбавка за самия снабдител, както и мрежовите услуги - цени за достъп и транспорт през преносната и разпределителната мрежа, таксата “Задължения към обществото ”, Данък добавена стойност и данък.
Изчисленията демонстрират, че цената на тока при доставчика от последна инстанция ще бъде към 26% по-висока от пазарната, пресметнаха специалисти. Дали и това ще е тласък на дребните компании да изберат търговец, ще стане ясно през август, когато дойдат сметките им за ток. От енергетиката разясняват, че при сметка от 30 лева за дребна компания тя надали ще почувства толкоз фрапантно, че купува ток на наказателна цена. На 10 юни изтече срокът, от който дребният бизнес, до момента купувал ток на контролирания пазар, трябваше да е избрал търговец и да си е подал документи, с цел да излезе от 1 юли на свободния пазар. Законът задължава да го създадат до тази дата. Ако са пропуснали, непосредствено се трансферират към снабдител от последна инстанция, с цел да не останат без електрическа енергия.
Проверка преди 10 дни на вестник “ ” демонстрира, че фризьорски салони, офиси, фитнеси и впрочем обекти от дребния бизнес не бързат да излязат на свободния пазар. На 10 юни съгласно информация на ЧЕЗ и “Енерго-Про ” се забелязвало оживление в последните дни, само че дребните компании, които са избрали търговец, са сред 1500 и 2500. Така при “Енерго-Про ” преди 10 дни броят на небитовите консуматори без интерес към либерализацията бе 44 000, в този момент са 41 500. При ЧЕЗ от 82 000 компании избралите търговец са едвам 1300 към 9 юни. Така десетки хиляди компании ще отидат от 1 юли към доставчика от последна инстанция и би трябвало да заплащат по-висока цена за тока си.
 Омбудсманът е срещу скока на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 година Омбудсманът е срещу скока на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 година
Омбудсманът Диана Ковачева съобщи пред Комисията за енергийно и водно контролиране, че е изрично срещу идното повишение на цен...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР