Нова концепция за дизайн, обзавеждане и обслужване в своите офиси,

...
Нова концепция за дизайн, обзавеждане и обслужване в своите офиси,
Коментари Харесай

Райфайзенбанк въвежда нова концепция за подобряване на клиентското преживяване в офисите


Нова идея за дизайн, обзавеждане и обслужване в своите офиси, проектирана напълно на база потребностите и упованията на клиентите се вкарва от Райфайзенбанк (България). Пилотният офис в столичния квартал „ Надежда “ към този момент обслужва клиенти.

Новата идея на Райфайзенбанк е създадена по design thinking методология, която включва задълбочено изследване на потребителските и служителски упования и прекарвания, както и особено архитектурно планиране, подчинено на новаторската методология. Целта е постигането на най-благоприятен синхрон сред хора, пространства и услуги. Предстои поетапно внедряване на новата идея в част от офисите на банката в цялата страна.

„ С въвеждането на новия модел за дизайн, обзавеждане и обслужване в клоновете ни, осигуряваме на нашите клиенти опция да банкират с лекост освен в цифровото пространство, само че и в нашите офиси, което към момента е пожеланият метод за контакт с банките у нас. Ние сме водеща банка във връзка с потребителско прекарване, което е наш стратегически приоритет. Новата идея е още една стъпка в тази посока “, споделя Ани Ангелова, член на УС и изпълнителен шеф „ Банкиране на дребно “.

Новата идея дава отговор на упованията на клиентите за лекост в обслужването и особено отношение от влизането в офиса до приемането на нужната услуга. Сред нововъведенията в интериора е интерактивна стена, която заменя досегашните аналогови източници на информация. С помощта на тъч скрийн в действително време клиентите ще получават настояща информация за артикули и услуги на банката, следвайки наклонността за цифровизация и понижаване на използването на хартия.

Система за систематизиране на клиентите по вид услуги, както и детайли от интериора, отделяне на специфични зони за чиновници и клиенти, и функционален дизайн на бюрата ще способстват за по-бързото обслужване. В новите офиси клиентите ще получат и спомагателни улеснения, съобразени с ежедневните потребности, като зарядни за електронни устройства, 24/7 зона за обслужване и други
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР