Нова книга, посветена на близък съратник на Хаджи Димитър и

...
Нова книга, посветена на близък съратник на Хаджи Димитър и
Коментари Харесай

Варна отбелязва 155 години от подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Нова книга, отдадена на непосредствен сподвижник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъде показана в Музея на Възраждането във Варна на 6 юли 2023 година от 17.00 ч., научи Moreto.net

Заможният търговец Спиро Константинов, родом от Арбанаси - будна и харизматична персона, жертва цялото си положение за свободата на България. Отдал целия си живот на тази идея, участник в Кримската война, Спиро е индивидът, който закупува фамозните саби с револвери на двамата войводи. Неговите мемоари оживяват по страниците на най-новата книга, отдадена на ярката му персона, която е дело на доктор Красимира Лангхайнрих. Нейната първа книга „ Проф.Вакарелски, хроника на рода Вакарелски " обръща внимание на герои, свързани с прословутия жанр. Новата й книга „ Поборникът Спиро Константинов и сабите на войводите Х. Димитър и Ст. Караджа " визира тематиката кой стои зад героите и самоотвержените борци за свободата на България, хората от „ втората " линия, както самата авторка ги дефинира, без чиято поддръжка не би бил вероятен подвигът и героичното дело на нашите революционери. Тези персони, с изключителни заслуги за нашето избавление, са съвсем незнайни. И това е особеното в новата й книга: да се осветли активността на поборниците, останали десетки години в сянката на историята.

Днес в Музея на Възраждането се пази револверната сабя на Хаджи Димитър, която е била закупена първа. В своите следосвобожденски спомените остарелият Спиро напомня по какъв начин самият Хаджи Димитър го завел в магазина на Ламбро Хаджи Данаилов, където купил сабята, а думите на воеводата дълго отеквали в съзнанието му; „ Бае Спиро, тази сабя е благословена от мислотива Бога! "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР