Нова измамна схема в интернет, която навлиза у нас. Измамниците

...
Нова измамна схема в интернет, която навлиза у нас. Измамниците
Коментари Харесай

Каква е новата схема за бързо забогатяване

Нова лъжлива скица в интернет, която навлиза у нас. Измамниците започнаха да раздават пари, с цел да могат да завоюват доверието на жертвите, споделя Нова телевизия. Веднъж хванати в клопката, пострадалите стартират да влагат огромни суми, а по-късно мошениците изчезват безследно.  IT експертът Анна Рожкова не подозирала, че може да се оплете в пипалата на онлайн измамници. Всичко почнало тъкмо преди седмица, когато получава уведомление в WhatsАpp.
 
" Попитаха ме дали имам свободно време. Много лесни задания, за които елементарно се получават пари. За доста малко време сумите ескалираха ", споделя Анна Рожкова, жертва на кибер машинация.
 
Съобщението с генезис от Йемен гласи, че може да се печелят сред 5 и 100 евро дневно. Анна единствено би трябвало да хареса няколко видеа в YouTube и тя приема задачата.
 
" И мигновено по сметката ми в Revolut пристигнаха 5 евро. Веднага ги получих, а действително своето време, което вложих, беше няколко секунди. Просто няколко клика. Всъщност концепцията е, че там има равнища. Първото равнище получава едно евро за видео и след това са по-големи сумите ", твърди Анна.
 
След като подвига равнището я прибавят в Telegram групата “Ежедневни задания ”. Там вижда при каква вноска какъв брой пари може да завоюва. Комисионните варират от 52 до 15 000 евро. За да не прави огромен риск програмистката влага в по-ниските равнища. И стартира да печели.

" Аз бях на ВИП 2, когато изпратих 90 лв. и получих 72 евро като облага от това. Бях вкарана в група от 5 души. Групова задача, където инвестицията беше 1280 лв.. Аз споделих, че нямам такива пари, и отговорът беше:  " Всички се стараем, когато работим. Трябва да поставяме старания. Положете старания да ги намерите. Може да попитате другари. Както досега  - ще ви върнем повече ", твърди тя.

Нова машинация с награди краде персонални данни

И по този начин когато сумите станали по-сериозни, положителният звук закоравял. " Тогава споделих, че това за мен е машинация, че ще се обърна към медиите. Тогава започнаха да ме заплашват с юристи. " До три дни ще се свърже юрист с вас ". След няколко часа ми писаха: " Намерихте ли пари или юрист да се свърже с вас? ", споделя Анна. По думите ѝ тя към момента не се е свързала с управляващите, защото " това се случило преди няколко дни " и първият ѝ контакт бил екипът на NOVA.
 
 istock istock
Потърсихме отдел “Киберпрестъпления ” към ГДБОП, с цел да ни кажат могат ли да бъдат върнати парите на излъганите българи и какъв брой са те, само че коментар не получихме.
 
С етичния хакер Симеон Нгуен екипът ни потегли по цифровите следи на нарушителите.
 
" Информацията сочи към азиатски страни. Най-вероятно Китай. Забелязах, че от IP-тата - едното е в Хонконг, а другото в Токио. Това е много постоянно срещана техника - “нещо за нещо ”. Да те примамят, да те заловен на кукичката и по-късно да те ударят по-сериозно ", твърди Симеон Нгуен, етичен хакер.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР