Нова измама с обяви на коли втора ръка се появи

...
Нова измама с обяви на коли втора ръка се появи
Коментари Харесай

Чужди фирми ни мамят с обяви за коли втора ръка

Нова машинация с разгласи на коли втора употреба се появи в интернет. За схемата алармираха десетки българи, останали с празни ръце откакто поръчали кола от мними онлайн търговци. Все повече стават и жалбите на пострадали до институциите. Как работи схемата?

Най-често пострадалите са привличани от разгласи за коли втора употреба на атрактивни цени, доставяни от главните пазари - Германия, Италия, Испания и Нидерландия. За да получат колата, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разноски авансово. В деня на доставка обаче – колата не идва, а връзката с търговеца към този момент е невъзможна, осведоми Нова телевизия.

На атрактивната оферта в испански уебсайт за продажба на коли втора употреба попада жена, която ще назоваваме Невена.

„ Става въпрос за коли, които са в Европейски Съюз. Имаше такива, които са с испанска, холандска регистрация, като самата компания беше от Испания” описа тя.

Невена се стопира на оферта за автомобил с пробег от 60 000 км, създаден преди 4 години. Цената за тези параметри била много примамлива, което първоначално я усъмнява.

„ Обясниха, че колите са конфискувани от банката и по тази причина са толкоз евтини. Освен това колите се пускали на търг, само че в този момент има алтернатива да се продават на момента, тъй като търговете са прекъснати поради COVID-19”, описа още дамата.

Въпреки това изследва търговеца, разгласен в уеб страницата.

„ Видяхме, че тази компания е записана от 7-8 години. След това помолих мой другар, който е в Испания, да се им се обади. Разговарял е с тях и всичко, което те са му споделили беше същото като това, което бяха написали и на мен в връзката им по имейл”, разясни дамата.

Затова и без подозрение взема решение да поръча. Според разпоредбите в уеб страницата, защото цената е под 10 000 евро, би трябвало да изпрати цялата сума за автомобила авансово. А преди този момент получава всички нужни документи за договорката.

„ Те ми изпращат контракт, проформата на фактура. Там е разказано всичко за периоди, гаранции и така нататък Беше ми изпратен даже номер на автовоз, компания за доставка. Просто всичко изглеждаше доста действително и истинско”, сподели още Невена.

След няколко дни в уречените дата и час за доставка, разказани в контракта, получава известие от компанията, че има проблем и колата няма да бъде доставена в период.

„ Получих имейл, в който обясниха, че автовозът се е счупил, което не ме усъмни, тъй като те незабавно се свързаха с мен, само че и на идната дата – автовозът не пристигна и от там нататък към този момент връзката спря”, изясни дамата.

Така, Невена, схваща, че е станала жертва на машинация. И откакто е превела 6640 евро за колата и още 430 евро за трансфер – остава с празни ръце.

През последните дни сигнали от жертви на схемата доближават и до Европейския потребителски център. Обявите се разгласяват в огромни платформи с разгласи за продажба на коли или в сайтове-фантоми, излиза наяве от жалбите на пострадалите.

Документите, които мнимите търговци изпращат на купувачите, на пръв взор наподобяват изрядни. Често обаче измамата се крие в детайлите, разкриват специалистите. И вместо с компания, договорите се подписват с физически лица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР