Нова измама подвежда активно пазаруващи в интернет потребители да плащат

...
Нова измама подвежда активно пазаруващи в интернет потребители да плащат
Коментари Харесай

Нова измама с доставка на пратки

Нова машинация подвежда интензивно пазаруващи в интернет консуматори да заплащат колета със артикули, които не са поръчвали. Схемата работи по следния метод: откакто са събрани персонални данни на консуматори и е проследено тяхното онлайн държание, до тях посредством пощальон се изпраща пакет с натрапен платеж, без опцията „ Преглед и тест “. Посочват се съответни данни за получателя, в това число трите им имена.  
 
„ Този метод наподобява на доста добре премислена скица, която се чака да сработи. Най-вероятно става дума за непозволено култивиране на персонални данни. А евентуалните жертви са интензивно пазаруващи в интернет, които чакат колета и е по-малко евентуално да се усъмнят при приемането на уведомление за доставка. “ Това разяснява пред БНР основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова във връзка сигнал на пострадал от измамата, който е платил близо 100 лева за стока, която не е поръчвал.

Внимание: Могат да ви източат картата с подправен имейл от банка

„ Миналата седмица поръчах много неща по интернет. В понеделник дойде куриерът на служебния ми адрес, сподели: „ Нямате включен „ Преглед “, само че на пакета бяха моите имена. Мой адрес и мой телефон. Платих и незабавно отворих пакета. Имаше една детска фланелка от възмутителен материал. На секундата върнах позвъняване към куриера, само че той сподели, че нищо не може да направи, парите са преведени. Добави също съвет да диря полицията. Подадох тъжба в Икономическа полиция към ОДП-Варна. “ – гласи сигналът.
 
 istock istock
Съветът и на Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “ е в такива случаи да осведомяваме органите на реда, както и да се обръщаме към Комисията за отбрана на персоналните данни. Тя предлага още при подозрения за корист с персоналните ни данни да опитаме да установим по какъв път е допустимо да е станало това и при постигане до обработващата ги без наше единодушие страна, да желаяме те да бъдат заличени.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР