Нова идея за минималната работна заплата - Министерството на финансите

...
Нова идея за минималната работна заплата - Министерството на финансите
Коментари Харесай

Минималната работна заплата трябва да се повиши, има риск по отношение на бюджета

Нова концепция за минималната работна заплата - Министерството на финансите предложи тя да стане 770 лева, само че от 1 юли следващата година. На този фон страната ни получи първия транш от 2,7 милиарда по Плана за възобновяване.

" Трябва да се увеличи минималната работна заплата, тъй като с растежа на инфлацията и всички рецесии, които ни се струпаха последните няколко години, би трябвало да има механизъм по какъв начин тя да бъде оптимално обновена. Тя е като панацея за повдигане на приходите. Да, би трябвало да има ясни планове с какъв брой и по какъв начин да бъде вдигната, и да има консистентност по какъв начин се прави това нещо ", сподели ръководителят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова в студиото на " България заран ".

Според нея вървим към предварителни избори.

" Имаме сериозен риск във връзка с бюджета. Параметрите, които са заложени в бюджета, най-вероятно са по планове на Министерството на финансите. Въпросът е да се стигне до добра координация сред обществените сътрудници и работодатели. И с изключение на минималната работна заплата, да се търсят и други обезщетителни механизми за поддръжка на хората, които имат нужда ", добави Русинова.

Според икономическия консултант в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров 770 лева дава отговор на 50% от междинната работна заплата за 2021 година

" Статистически постоянно се взима цифра за изтекла година, другояче работим с изборни спекулации. А с изключение на инфлацията - би трябвало да отчитаме продуктивността на труда, а тя е повишена с 1,7%. Бюджетните благоприятни условия са такива, че един размер от 770 лева може да бъде план, защото нарастването на минималната работна заплата изтласква и заплатите в бюджетния бранш, а и заплатите в частния бранш ", разяснява Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Русинова акцентира, че щом има удължение на бюджета, най-вероятно ще има актуализация на някои от обществените разноски.

" Дълги години политиката за минималната работна заплата беше по този начин, че тя да не обвързва с други заплащания в бюджета. Тя да си е минимална работна заплата, която да се употребява първо за поддръжка на другите схеми и стратегии за безработни, второ - да се употребява като най-малък предел за обезпечаване, тъй като един от положителните механизми е да се откри начин как през осигурителните прагове и през договарянето да има разнообразни степени на покачване на приходите в обособените райони ", разясни тя.

И не скри, че се надява всичко, което би трябвало да се направи, с цел да бъде въведено еврото, да бъде свършено: " Важно е и политическите партии в парламента дори и да не намерят общ звук за поддръжка на кабинет, да намерят баланс на няколко целта, които са значими в страната, тъй че обществото ни да може да върви напред. "

Попитан какъв брой е рисково, че влизаме в 2023 година без бюджет, Щерьо Ножаров отговори: " Бизнесът избира сред няколко несгоди най-малката, защото така наречен базов проектобюджет, който беше показан, включваше индексиране на съществуващите политики, които бяха признати с последната актуализация. Правителството и обществените управляващи свиват бюджетния недостиг на база на неосъществените обществени финансови разноски, което е доста неприятно. България не прави вложения, изостава по отношение на прилежащите страни. "

Той призна, че най-вече са се страхували от популизма.

" Това се оправда, така като дори в изискванията на настоящия бюджет този популизъм се развихри и предходната седмица съвещанието на бюджетната комисия продължи до 21 ч. ", добави икономическият консултант.

Русинова разясни, че Планът за възстановяване акумулира доста закъснение.

" Независимо от това, че първият транш дойде, ние продължаваме да имаме голямо закъснение. Икономическият и обществен съвет на своето последно съвещание през декември одобри една резолюция във връзка с Плана за възобновяване. Ние настояваме да има решение на Народното събрание, което да задължи изпълнителната власт да започва бързи договаряния с Европейска комисия. С Плана имаме опция да реализираме икономическа промяна за страната ни ", сподели още тя.

Ножаров акцентира, че и бизнесът разчита на Плана за възобновяване.

" Ние следим деликатно процеса и виждаме, че второто заплащане е мощно застрашено, защото промените трябваше да свършат до края на декември, останали са 10 дни, а те не са изпълнили по-голяма част от тези 66 ограничения за второто заплащане. Това е много притеснително ", безапелационен бе той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР