Нова гражданска инициатива предлага Денят на Съединението - 6 септември

...
Нова гражданска инициатива предлага Денят на Съединението - 6 септември
Коментари Харесай

Нова гражданска инициатива предлага 6 септември за национален празник

Нова гражданска самодейност предлага Денят на Съединението - 6 септември 1885 година, да бъде разгласен за народен празник. Съединението е единствената обща идея на народа, политиците и армията в новата ни история. Новата организация популяризира собствен манифест, в който излага претекстовете за концепцията си. Документът е подписан от 23 общественици.

Идеята за основаването на " Форум 6 септември " е на историкът Стефан Дечев. Гражданската самодейност е отворена за присъединение на други персони с дейна гражданска позиция и се планува в скоро да бъде учредена публично. От организацията за афишират за жители с разнообразни политически убеждения и пристрастия, етническа и религиозна принадлежност.

Според представителите " Форум 6 септември " никоя друга дата не дава отговор дотам на голям брой условия, тъй като Съединението е събитие с ясно политическо обръщение, каквото се изисква от един народен празник, призоваващо към единство на всички български жители. Те допълват, че в Съединението взимат присъединяване вземат участие всички държавни институции и цялата общност, българи от Княжеството, Източна Румелия и Македония, даже и родени в Бесарабия.

В манифеста се акцентира, че това е първото независимо българско деяние, приключило с краен триумф, ден, в който лишената до тогава от своя външна политика България към този момент я има.

" Това е ден, в който с дейното присъединяване - като мотор на придвижването - на Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК, в началото носещ името " Македонски комитет " и " Българо-македонски революционен комитет " ), се трансферира мост към българското Възраждане и неговите революционни обичаи. Това е ден, в който дейностите на Голямоконарската чета на Продан Тишков-Чардафон също хвърлят мост към нашето национално Възраждане и неговите именити чети - на Панайот Хитов, на Филип Тотю, на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Христо Ботев ", се споделя още в документа. От " Форум 6 септември " показват също, че на тази дата ще се славят имената на княз Александър I, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, доктор Георги Странски, Захари Стоянов, майор Райчо Николов, майор Данаил Николаев и други

От гражданската самодейност декларират, че 6 септември е ден и на първата значима демонстрация на независимата българска политика след шестгодишното битие на Княжество България и Източна Румелия, ръководени подмолно от непознати министерства и дипломатически служби. От организацията означават, че отстояването на този ден е довело и до първата българска победоносна война.

От " Форум 6 септември " акцентират, че тази дата последователно стартира да се приема с позитивен знак от целия български политически набор и по тази причина ще бъде празник на всички - на президента, на премиера, на държавното управление, на дипломацията, на Народното събрание, на офицерството и войската, на гражданското общество, на " жители и селяни на север и юг от Балкана ".

В манифеста се показва още: " Макар страната да е де юре самостоятелна едвам от 22 септември 1908 година, фактическата българска автономия се реализира с акта на 6 септември 1885 година И въпреки делото на 6 септември да бе посрещнато враждебно от Великите сили, които защитаваха статуквото и Берлинския контракт, то бе признато положително, както се показват още съвременниците, от " европейския просветен свят ". Да живее 6 септември 1885 година! Да живее Съединението! Да живее България и нейното почтено място в съединена Европа! "

Документът е подписан от доцент Стефан Дечев, Калин Манолов, Светослав Овчаров, адв. Петър Славов, доцент Красен Станчев, о.з. ген. Съби Събев, доктор Георги Езекиев, Тихомир Безлов, Горан Благоев, доцент Методи Андреев, доцент Гергана Динева, Мария Стоянова, Деян Димитров, Силвия Чолева, Асен Генов, Стойко Стоянов, Фактор.бг, Димитър Стоянов, Бърд.бг, проф. Людмила Костова, Вени Марковски, Атанас Шарков, Кирил Чуканов Иво Инджев и доктор Стефан Иванов.

Припомняме, че ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи в Народното събрание взаимен план за промени в Конституцията, в който се планува в това число народен празник на България да бъде 24 май вместо 3 март.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР