Нова голяма помощ за УкрайнаНова голяма помощ за Украйна готви

...
Нова голяма помощ за УкрайнаНова голяма помощ за Украйна готви
Коментари Харесай

Нова голяма помощ за Украйна

Нова огромна помощ за Украйна

Нова огромна помощ за Украйна готви Западът.

Шведското държавно управление има намерение да внесе спомагателни 300 милиона крони (28 млн. USD) в държавната организация Swedfund, която се занимава с вложения в стопанските системи на други страни, с цел да усили вложенията в Украйна, оповестява Министерството на съдействието и външната търговия.

„ Допълнителен капитал в размер на 300 милиона крони

способства за развиването на мощна и устойчива стопанска система в Украйна.

Swedfund към този момент е значим участник в съдействието за развиване на Швеция с други страни.

Чрез увеличение на капитала ние усилваме опциите за вложения

в тази страна и укрепваме способността ѝ да устои и да се възвърне “, разяснява министърът на съдействието и външната търговия Йохан Форсел.

Кабинетът на министрите предлага Народното събрание да го упълномощи да вземе решение за увеличение на капитала с най-много 300 милиона крони за вложения в украинската стопанска система през 2024 година

като се употребяват бъдещи доходи от вложение на съветски активи, замразени на Запад, заяви вестник Financial Times.

„ Намираме се в миг, в който би трябвало да проучим всички вероятни способи за максимизиране на изгодите от обездвижените запаси за Украйна “, цитира изданието Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност на Съединени американски щати, който следи интернационалните стопански въпроси. „ Не можем да чакаме постоянно “, добави той.

Инициативата на Съединени американски щати, която може да бъде решена на срещата на върха на Г-7 през юни в Италия,

ще включва предложение за издаване на „ облигации или кредитни отговорности “, сподели Сингх.

Това предложение ще бъде разисквано идната седмица от финансовите министри на Г-7 в коридорите на пролетната среща на управителните органи на МВФ и Световната банка.

Според европейски чиновници облигациите могат да донесат 30-40 милиарда EUR през идващото десетилетие, въз основа на прогнозната облага от съветски активи в размер на 191 милиарда EUR на интернационалната платформа в Белгия Euroclear, и 50-60 милиарда EUR за 15-20 години.

Според прогнозата на Euroclear облагата от реинвестирането на тези съветски активи тази година може да бъде сравнима с предходната година. Компанията получи 4,4 милиарда EUR през 2023 година, което е повече от пет пъти повече от същия приход, получен от уеб страницата година по-рано.

Европейски Съюз, Канада, Съединени американски щати и Япония са замразили активи на Русия в размер на към 300 милиарда USD а, от тях към 5-6 милиарда USD са в Съединени американски щати, като множеството от тях са в Европейския съюз, основно в Euroclear.

Европейската комисия по-рано утвърди предложение за потребление на приходите от блокирани съветски фондове за оказване на помощ на Киев.

Както сподели висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази самодейност планува прекачване на 90% от приходите за закупуване на снаряди за Украйна и прекачване на 10% към бюджета на Европейски Съюз за следваща поддръжка на украинската войска.

Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли. Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина съобщи, че Банката на Русия, в случай че Западът употребява замразени съветски активи, ще предприеме подобаващи ограничения за отбрана на своите ползи.

 

Източник: fakti.bg
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР