Нова формула трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на

...
Нова формула трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на
Коментари Харесай

Депутат: ДАНС проверява болниците за нерегламентирани договорки с търговците на лекарства

Нова формула би трябвало да отстрани сериозните надценки при закупуването на онколекарства от лечебните заведения. Това съобщи в ефира на bTV зам.-председателят на комисията по опазване на здравето в Народното събрание Васил Пандов от ПП-ДБ във връзка.

„ Сумите са съпоставими (100 млн. лева за построяването на Национална детска болница и също толкоз за комисионни на търговците на медикаменти – б.р.), само че двете неща не са свързани. От предишното лято насам нашата парламентарна група се пробва да реализира избрана регулация в тази посока. Искаме частните лечебни заведения да организират публични поръчки. Те се договарят с търговеца, а НЗОК заплаща тази контрактувана цена. Това не е добре, тъй като въпреки това държавните и частните лечебни заведения вършат договарянията по Закон за обществените поръчки “, изясни той.

Васил Пандов уточни, че втората част от казуса е обвързван с това, че няма формула или регулация за заплащанията на НЗОК отвън така наречен пределна цена. Именно в тази посока било предлагането на парламентарната групата на ПП-ДБ от предходната година – да се сътвори формула, по която да се пресмята самобитен нов таван на цените на медикаментите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР