Нова европейска визия ще има Враца, след като бъдат поставени

...
Нова европейска визия ще има Враца, след като бъдат поставени
Коментари Харесай

Врачанските улици ще имат покритие като тези в Париж

Нова европейска визия ще има Враца, откакто бъдат сложени новите плочи на Централния бул.. С тази вест се похвали локалната администрация пред публицисти. „ Вече 3 месеца и половина се работи по плана за градската пешеходна зона”, сподели пред медиите основният проектант на общината Чавдар Спасов, който е изготвил и плана.
Основните цели на амбициозния план са: актуализирана градска среда, обогатяване на зелената зона в града и създаване на налична среда за хората с увреждане.
”В момента откритата работна площадка е пред Община Враца и зад паметника на Христо Ботев. Налага се замяна на информационната система, създаване на нова поливна система,положена и подземната инфраструктура”.
Въпросът, който живо интересува врачани, е подмяната на настилката, защото всяка зима заради хлъзгавите плочки, те пълнеха ортопедията на локалната болница.
" От предходната година се търси вид за плочките на новата пешеходна зона”, съобщи арх. Ч. Спасов и добави, че с доста старания е изменен материалът, с който ще бъде построена новата настилка. По план беше планувано да се слагат клинкерни плочи, с дебелина от 1,4 см. Подобни екструдирани плочки са прекомерно неустойчиви и се слагат в басейни или други мокри пространства. Съвместно с кмета Каменов водихме договаряния с ръководещия орган (Региони в растеж), те да бъдат сменени. Едва на 20 септември 2018 година, получихме позитивно мнение за смяна на материала. Новата настилка, планувана за монтаж, е с дебелина 8 см. и е построена от екструдиран бетон, със специфичен износващ пласт. Подобен вид материал е употребен и при построяването на площадите в Плевен, Бургас, както и пред Министерски съвет. “ - съобщи основен проектант Спасов и посочи, че плочите се вършат по 50-годишна немска технология и са в няколко цвята. Така определените материали защищават от плъзгане, солидни и здрави са, може да се движат върху тях и транспортни средства – пожарна и др.тежка техника.
”Не са употребявани естествени материали, тъй като са доста скъпи”, разясни кметът Каменов. ” Работим поетапно, частите за които имаме средства. Идеята ни да възобновим частта от площад ”Суми” до ”Здравец” отпадна тъкмо заради липса на такива средства ", съобщи Каменов и се похвали, че е подготвен сектора при Градската концертна зала.
Кметът удостовери, че няма да бъдат унищожавани чинарите в центъра, в противен случай. Пространството към тях ще бъде облагородено, ще имат поливна система и постоянно свежа трева. Предвидено е и засаждането на още подобаващи дървесни типове. Новата визия на Пробива ще радва окото и вечер, когато настилката ще бъде осветена изпод.
Припомняме, че Община Враца подписа контракт за безплатна финансова помощ с Министерството на районното развиване и благоустройството на стойност над 6 милиона лв.. Предвидените действия по плана са свързани с възобновяване и модернизиране на следните сектори от Централната пешеходна зона в града – от гаровия площад през бул. „ Никола Войводов”(известна на всички като Пробива) и площад „ Христо Ботев “, с прилежащия парк до църквата „ Св. Николай Мирликийски “.
С реконструкцията врачани чакат да имат по-добра визия на пешеходните зони и тротоари, както и на местата за публичен отдих. Враца дълги години се гордееше с първата по рода си пешеходна зона, обособена в България. Тя е проектирана преди 40 години от проектант Иван Велев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР