Нова ера в изследването на космоса е на път да

...
Нова ера в изследването на космоса е на път да
Коментари Харесай

Откриха нова заплаха за астронавтите: безтегловността е опасна

Нова епоха в проучването на космоса е на път да изгрее, защото първите астронавти ще се върнат на Луната в близко бъдеще, последвано от пилотирани задачи до Марс. Затова учените не престават да учат по какъв начин галактическата среда може да повлияе на здравето на астронавтите. 

В ново изследване, оповестено в списание Science Advances, учените преглеждат по какъв начин безтегловността може да повлияе на Т-клетките. Те са тип бели кръвни кафези, наречени лимфоцити, и играят значима роля в битката с заболяванията. Учените считат, че имунната система на астронавтите може да пострада поради въздействието на микрогравитацията.

Новото проучване е извършено не в космоса, а на Земята, като в него са взели участие 8 здрави хора, пише Space. За опита учените сътвориха водно легло, което кара тялото да мисли, че е в нулева гравитация. Изследователите направиха кръвни проби на участниците на разнообразни шпации по време на триседмичното изследване. Също по този начин сходен разбор беше осъществен седмица след края на опита.

Учените схванаха какво съставляват Т-клетките във връзка с генната експресия или просто кои гени са дейни и кои неактивни. Най-силните промени в клетките са настъпили 2 седмици след началото на опита.

Както сподели изследването, клетките са се трансформирали по подобен метод, че стават сходни на тези, които в никакъв случай не са се сблъсквали с вируси и инфекции. Това държание на клетките може да има доста отрицателни последствия за човешката имунна система. Тоест, клетките станаха по-малко способни да се борят с заболяванията.
 космонавти Учените считат, че имунната система на астронавтите може да пострада заради въздействието на микрогравитацията Снимка: NASA
В същото време, както се оказа, след 21 дни клетките се приспособиха към безтегловност и се върнаха в съвсем изцяло първичното си положение. Въпреки това, при някои участници седмица след края на проучването още веднъж са открити същите промени, породени от безтегловността.

Промените в Т-клетките вършат имунната система на астронавтите по-малко способна да се бори с заболяването, споделят учените, и тези промени може да продължат даже след завръщането им на Земята.

Учените считат, че в очакване на дълготрайни галактически задачи е належащо да се разбере по какъв начин да се противодейства на отрицателните промени в имунната система на астронавтите. Затова сходни проучвания ще продължат.

Припомняме ви, че НАСА ще изпрати пилотирана задача до Луната в края на 2025 година, а до края на 30-те години ще изпрати същата задача до Марс.

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР